Tältä näyttää itsenäisyyspäivän sää: Pakkasta koko maahan

Itsenäisyyspäivää vietetään ylihuomenna keskiviikkona pakkassäässä koko Suomessa. 

Lumikuurot voivat heikentää itsenäisyyspäivän ajokeliä erityisesti maan lounais- ja eteläosissa. 

– Sää lauhtuu Etelä-Suomessa keskiviikkona ja lämpötilat ovat vain muutaman asteen pakkasen puolelle, kertoo meteorologi Mette Mannonen

Pakkanen kiristyy sen sijaan selkeillä alueilla, etenkin maan keskivaiheilla ja Lapissa. Pilvipeitteen rakoillessa pakkasta voi olla pohjoisessa jopa 25 astetta.

Vielä tänään ja huomenna pakkasta on päivisin maan etelä- sekä keskiosissa 5–15 astetta. Lapissa lämpötilat puolestaan liikkuvat tänään ja huomenna 10:n ja 20 pakkasasteen välillä.

Jopa useita senttejä lunta

Itsenäisyyspäivänä on luvassa paikoin sakeita lumikuuroja Suomen lounaisosasta maan itäosaan ulottuvalla alueella. Lisäksi Lappiin leviää lumisateita Perämereltä.

– Etenkin Varsinais-Suomessa ja ehkä Uudellamaallakin voi tulla jopa yllättävän paljon lunta kuurojen muodossa. Kertymät voivat olla paikoitellen useita senttejä, päivystävä meteorologi Jani Parviainen Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Hänen mukaansa lumisateet voivat heikentää myös ajokeliä.

– Ainakin näkyvyys huonontuu, jos lumikuuro osuu kohdalle, ja lisäksi tuuli pöllyttää pakkaslunta. Tämä voi haitata liikennettä, Parviainen kertoo. 

Huonosta ajokelistä varoitetaan itsenäisyyspäivänä Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä ja Enontekiöllä.

Vuonna 1985 oli erityisen kylmää

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomen historiaan mahtuu sään puolesta monenlaisia itsenäisyyspäiviä. Esimerkiksi vuonna 1985 oli erityisen kylmää. 

Tuolloin mittari näytti -37,6 pakkasastetta Lapin Sallassa, laitos kertoi tiedotteessaan maanantaina.

Tilastojen valossa lämpimin itsenäisyyspäivä oli puolestaan vuonna 2015. Tuolloin itsenäisyyttä juhlittiin Maarianhaminassa Ahvenanmaalla 11,1 asteen lämmössä. Lähes yhtä lämmintä oli Salossa Varsinais-Suomessa vuonna 2006, kun elohopea nousi 10,8 asteeseen.

Tyypillisesti lämpötila on itsenäisyyspäivänä hieman suojan puolella maan etelä- ja länsiosissa, kun taas idässä sekä pohjoisessa on yleensä pakkasta. Lunta on tavallisesti koko maassa lukuun ottamatta rannikkoseutuja ja maan lounaisosaa.

Ajankohtaiset säätiedot löydät täältä

 

Lue myös:

    Uusimmat