Yhdysvallat varoittaa kansalaisiaan mahdollisista Isisin iskuista Kabulin lentokentällä

Apulaissotilasprofessori kiteyttää pähkinänkuoressa: Tällainen on Taleban ja näitä asioita he haluavat 2:26
Tällainen on Taleban-liike ja näitä asioita he haluavat Afganistanissa.

Yhdysvallat on neuvonut kansalaisiaan välttämään Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokenttää. Vaarana on, että äärijärjestö Isis tekisi lentokentällä ja sen läheisyydessä iskuja.

Asiasta uutisoivat muun muassa yhdysvaltalaiskanava CNN ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

CNN:n mukaan Yhdysvaltain asevoimat on pohtinut vaihtoehtoisia reittejä Kabulin lentokentälle. 

– On olemassa suuri mahdollisuus, että Isis-K yrittää toteuttaa iskun lentokentällä, sotilasviranomainen kertoi CNN:lle viitaten äärijärjestön muun muassa Afganistanissa toimivaan haaraan.

BBC kirjoittaa, että mahdollisesta uhasta ei kerrottu enempää eikä järjestö ole julkisesti uhannut tehdä iskuja Kabuliin.

Kabulin lentokentällä on ollut käynnissä evakuointioperaatioita, kun äärijärjestö Taleban otti noin viikko sitten pääkaupungin valtaansa.

Myös suomalaissotilaita on lähetetty alueelle auttamaan evakuoinneissa. Eilen kerrottiin, että Suomi on saanut evakuoitua yli 50 ihmistä. Suomeen evakuoitavia on yhteensä 240.

"Minulle tämä näyttää kuolemalta"

Maasta pyrkii ulkomaalaisten lisäksi pois myös Talebania pakenevia afganistanilaisia. Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia auttaneet sekä muun muassa länsimaille kuten Suomelle työskennelleet pelkäävät henkensä edestä.

Myös monet toimittajat sekä naisten- ja ihmisoikeuksia puolustaneet ovat vaarassa.

Lentokentälle pääseminen on jo aiemmin osoittanut vähintäänkin vaikeaksi. Väkijoukkoja on päivittäin kokoontunut kentälle. Tuhannet ihmiset toivovat pääsevänsä lennoille.

Kentällä on vallinnut sekasorto. Brittiläisen Sky News -kanavan paikan päällä olevat kirjeenvaihtaja Stuart Ramsay kertoo nähneensä, kuinka lauantaina ihmisiä puristui väkijoukossa kuoliaaksi.

– Onko tämä hallittu vetäytyminen Afganistanista, ajattelin. Minulle tämä näyttää kuolemalta, kuolemalta yrittäessä pyrkiä vapauteen, Ramsay kirjoittaa.

Ramsay kertoo paikalla olleen miehiä, naisia ja paljon lapsia.Yhdysvaltain johtaman liittouman joukot aloittivat vetäytymisensä toukokuun alussa. Tuolloin arvioitiin, että vetäytyminen antaisi Talebanille mahdollisuuden ottaa maan alueita haltuunsa.

Talebanin toimien nopeus vallata maan suuret kaupungit ja laajoja alueita yllätti kansainvälisen yhteisön.

Lue myös:

    Uusimmat