Taloyhtiön remontit ostajan päänvaivana

Suurimmat taloyhtiön remontit kohdistuvat putkistoon ja julkisivuun. Remontti voi tulla asunnon ostaneelle yllättävänä lisäkuluna, jos asioista ei ota etukäteen selvää.

Asunnon ostajan kannattaa tutustua aina ennen kaupantekoa isännöitsijäntodistukseen. Siihen on merkitty, mitä kunnostuksia taloyhtiössä on tehty ja mitä remontteja on tulossa. Isännöitsijäntodistuksesta kopion tarjoaa tavallisesti asunnon myyjä tai välittäjä.

– Isännöitsijäntodistukseen kannattaa tutustua myös itse, Suomen Kiinteistöliiton päälakimies Anu Kärkkäinen korostaa.

Uusi laki helpottaa ostajaa

Uusi laki tarjoaa asunnon ostajan käyttöön vuoden 2010 heinäkuusta lähtien entistä kattavamman selvityksen taloyhtiön remonttitilanteesta. Isännöitsijäntodistuksen liitteeksi tulee taloyhtiön hallituksen vuosittain laatima korjausselvitys viideksi vuodeksi eteenpäin.

Kärkkäinen suosittelee ostajaa tutustumaan isännöitsijäntodistuksen lisäksi myös taloyhtiön edelliseen tilinpäätökseen ja toimintakertomukseen. Esimerkiksi toimintakertomukseen merkityistä mahdollisista putkivuodoista voi päätellä, että putkiremontti saattaa olla edessä hyvinkin pian.

Tilinpäätöksestä saa käsityksen siitä, millaisessa kunnossa yhtiön talous on. Epäselvissä tapauksissa lisätietoja voi kysyä myös taloyhtiön isännöitsijältä.

– Toisinaan remontit voivat tulla asunnon myyjällekin yllätyksenä. Vanhoja rakennuksia täytyy aika ajoin korjata, ja korjauksia ei voi aina tietää etukäteen, Kärkkäinen muistuttaa.

Varaudu kuluihin etukäteen

Jos ostaa asunnon remontoitavasta taloyhtiöstä, korjauskuluihin kannattaa varautua etukäteen. Putkiremonttien asuntokohtaiset hinnat liikkuvat vanhan nyrkkisäännön mukaan noin 500–700 eurossa neliötä kohden. Putkia voidaan kuitenkin remontoida myös pinnoittamalla, jolloin erillistä kylpyhuoneremonttia ei tarvita ja hinta on huomattavasti edullisempi.

Julkisivuremontit ovat tyypillisesti putkiremontteja edullisempia. Niiden hinnat vaihtelevat kuitenkin remonttien laajuuden mukaan.

Putkiremontin tai julkisivuremontin hintaa saattavat lisäksi nostaa samanaikaisesti tehtävät muut peruskorjaukset. Asuntokohtaisia osuuksia voi tiedustella asunnon myyjän lisäksi taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta tai isännöitsijältä.

Taloyhtiön suurissa remonteissa asunto-osakkeen omistavalla on tavallisesti kaksi vaihtoehtoa. Asuntokohtaisen osuuden voi maksaa joko heti tai sen voi maksaa yhtiölle kuukausittain maksettavan rahoitusvastikkeen muodossa.

Teksti: Aleksi Kolehmainen / Mediafocus
Kuva: SXC

Lue myös:

    Uusimmat