Talousrikostutkijalla ”nakkisormet” – ase laukesi Pasilan poliisitalossa

Talousrikostutkija selitti vahinkoa nakkisormillaan, kun hänen virka-aseensa laukesi Pasilan poliisitalon työhuoneessa. Luoti osui ikkunankarmiin.

Juttua puitiin keväällä käräjäoikeudessa ja tuomio annettiin viime viikolla. Poliisi sai sakkoja.

Vahinko tapahtui toukokuussa 2014.

39-vuotias vanhempi konstaapeli oli lähdössä Malmille koulutusammuntaan. Hän oli hakenut Glock-pistoolinsa asekaapista. Hän oli käsitellyt kertomansa mukaan asetta viimeksi puoli vuotta aiemmin, koska talousrikosyksikössä asetta tarvittiin harvemmin.

Poliisi halusi tarkistaa oliko ase tyhjä vai ladattu.

Poliisi kertoi vetäneensä luistin taaksepäin ja laittaneensa sitten lippaan paikoilleen. Kun hän vapautti luistin, ase laukesi.

Talousrikostutkija arveli käsittelyvirheen juontuvan ”nakkisormista”.

Ohjeiden mukaan luisti olisi pitänyt vapauttaa ennen lippaan asettamista paikoilleen.

Talousrikostutkija kertoi, että luistin vapauttamista koskeva käytäntö oli vanha jäänne poliisikoulusta ja sitä oli muutettu kymmenisen vuotta sitten. Hän arveli, että aseessa saattoi kuitenkin olla toimintahäiriö.

Poliisi myönsi, että aseen lataamisen suhteen pidettiin hyvänä sitä, että lataaminen tehtäisiin luotiloukussa.

Oman työpisteen ikkuna

Työhuoneessa oli vahingon sattuessa toinenkin poliisi. Luoti osui ikkunan karmiin ja pysähtyi siihen. Poliisi kertoi oikeudessa, että ase oli suunnattu vaarattomaan suuntaan eli tiiliseinään, mutta ase saattoi lauetessa liikkua hieman.

Jos suunta olisi ollut viisi senttiä oikealle, luoti olisi lentänyt ikkunan läpi Pasilan ratapihan suuntaan.

Helsingin käräjäoikeus totesi, että koulutetun poliisin täytyi ymmärtää aseen voivan laueta, vaikka se ei olisikaan tarkoitus. Poliisi oli käyttänyt asetta ennen ja jälkeen tapauksen, joten toimintahäiriö ei kelvannut selitykseksi.

Helsingin käräjäoikeus langetti 39-vuotiaalle vanhemmalle konstaapelille 20 päiväsakkoa, joista maksettavaa kertyy 420 euroa.

Mies tuomittiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja varomattomasta käsittelystä.

Lue myös:

    Uusimmat