Mainos

Tallinnan laululavalla muistellaan Viron itsenäistymistä

Jo aamusta alkaen juhlapäivä on näkynyt Tallinnan katukuvassa. 80-vuotias Evi Lind on palannut aukiolle, jolla hän oli myös tasan 20 vuotta sitten.

– Vaadimme vapautta ja illalla julistettiin itsenäisyys. Tunnelma oli sanoinkuvaamaton. Sitä ei voi kuvailla, ellei sitä ole itse kokenut. Se oli kaikkea, mitä ihminen voi elämässä tuntea, Lind sanoo.

Lindin lisäksi Tallinnan vapaudenaukiolle oli kokoontunut noin viisitoistatuhatta muuta virolaista vaatimaan maalleen jälleen itsenäisyyttä Neuvostoliitosta Moskovan epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Vaikka tunnelma oli osittain pelokas, Lindin mukaan päättäväisyys kannatti.

– Ylpeys omasta kansastani, maastani, omasta hallituksestani, kaikista saavutuksista, joihin Viro on yltänyt 20 vuoden aikana.

"Oli pelottavaa, yllättävää, kaikenlaisia tunteita"

Viro itsenäistyi uudelleen vuonna 1991 laulavan vallankumouksen päätteeksi. Päivää juhlitaankin jälleen Tallinnan laululavalla.

Tiit Sei muisteli vaimonsa kanssa jälleenitsenäistymistä tänään, kun he olivat ajamassa laululavaa kohti.

– Meillä molemmilla on se vahvasti mielessä. Lapset olivat pieniä. Oli pelottavaa, ja kaikki oli yllättävää. Kaikenlaisia tunteita.

– Olemme saavuttaneet 20 vuodessa paljon. Olemme monissa asioissa parhaita maailmassa. Olen ylpeä isovanhemmistani, sanoo Kristiina Veerde.

Islanti oli ensimmäinen valtio, joka tunnusti Viron itsenäisyyden. Huomenna Virossa vietetäänkin Islannin päivää.

Katso Aino Huilajan juttu Tallinnasta (Kymmenen uutiset 20.8.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.