Mainos

Tällaista on arki Kreikassa: Neljän hengen perhe elää 110 eurolla kuussa

Kreikassa nelihenkinen perhe joutuu tällä hetkellä pahimmillaan elämään 110 eurolla kuussa, kertoo Kreikan Kastoriassa asuva suomalaissyntyinen Riitta Ridell. Taloustilanne ja arjen ahtaus ovat Ridellin mukaan tärkein syy maan mellakoihin.

– Nelihenkinen perhe ei elä hyvin tuolla summalla. Makaroni on onneksi halpaa ja sukulaiset auttavat jopa Suomesta minkä pystyvät. Normaali ruoan hinta on suunnilleen sama kuin Suomessakin, liha jopa kalliimpaa, Ridell kertoo.

Vielä puoli vuotta sitten neljän hengen perheen kuukausibudjetti oli Ridellin mukaan noin 500 euroa, mutta säästöleikkaukset ovat syöneet tuloja koko ajan. Uhkana ovat yhä uudet säästöt, vaikka leikattavaa ei enää juuri ole.

Mellakoiden lumipalloefekti on Ridellin mukaan valmis, kun leikkauksiin kyllästyneet ihmiset järjestävät mielenosoituksia, joihin sekaantuu anarkistiryhmiä.

Ridellin mielestä suomalaiset eivät osaa tarpeeksi arvostaa sosiaaliturvajärjestelmäänsä – jos Kreikassa jää työttömäksi, on seuraava vaihtoehto lähteä kadulle kerjäämään.

Ridell ei osaa kuvitella oikotietä ulos umpikujasta, koska ongelmat ovat niin syvällä. Kreikan taloudellinen tilanne on hänen mukaansa seurausta vuosikymmeniä jatkuneesta poliittisesta korruptiosta.

Lisäksi vikaa on tavallisten ihmisten asenteissa: Kreikassa on esimerkiksi nostettu kuolleiden ihmisten eläkkeitä kymmeniä vuosia kenenkään puuttumatta asiaan.

Työnantajat taas ovat Ridellin mukaan kiinnostuneita vain pimeistä työntekijöistä.

– Jos et ota työtä vastaan, sen ottaa joku muu, yleisimmin laittomat maahanmuuttajat, joilla ei ole mitään velvoitteita maksaa veroja. 20 euron palkka 10 tunnin työstä ei kuulosta houkuttavalta, mutta pakkohan siihen on tarttua, jos ei muualta rahaa saa, Ridell sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.