Tällaista on ahdistelu Suomessa: Mies pakotti alle 10-vuotiaan koskettelemaan

Tarinoita seksuaalisesta ahdistelusta tullut valtavasti ilmi 3:05

Lääppijät-keskustelu kävi sosiaalisessa mediassa kuumana viime viikonloppuna. Twitterissä #Lääppijät tunnuksella ihmiset avautuivat kohtaamastaan ahdistelusta. Tänään Helsingin Narinkkatorilla jaettiin erilaisia tarinoita seksuaalisesta ahdistelusta.

Narinkkatorille oli kerääntynyt satakunta ihmistä #lääppijät – ei uusi ilmiö -tapahtumaan. Kaiuttimista kuului seksuaalista ahdistelua kokeneiden järkyttäviä tarinoita. Lunta satoi hiljalleen kuin lohduttaen ahdistelua kokeneita. Tapahtuman tarkoituksena on herättää julkista keskustelua, kertoo Irena Bakic, yksi feministiaktivistien Helfem-ryhmän jäsenistä.

– Seksuaaliseen häirintään liittyy häpeä ja jopa leimaaminen, ei uskota toisten tarinoita, sanotaan että sulla oli minihame päälle you was asking for it, mikä on ihan kauheaa, se ei ole koskaan kokijan vika, että näin tapahtuu, kertoo Bakic.

Häpeän ja leimaamisen vuoksi, asiasta on käytävä keskustelua. Eikä se Bakicin mukaan ole vain naisten etuoikeus, vaikka kokevatkin miehiä enemmän ahdistelua.

– Seksuaalinen häirintä koskee meitä kaikkia, se ei katso ikää, kulttuuria, seksuaalista suuntautumista. Tämä koskettaa meitä ihan kaikkia, sanoo Bakic. Hän sanoo, että kertomuksista selviää, että seksuaalista häirintää on kaikkialla.

– Sitä on kaikkialla ja monessa muodossa ja netissä sitä näkyy tosi paljon. Uhkaillaan, lähetetään ihan hirveitä viestejä, kosketellaan tai puhutaan, sitä on niin eri muotoista, että se pitää tuoda esille. Ihmiset pitää ymmärtää mitä tämä on ja miten vaikuttaa siihen ihmiseen jota häiritään, sanoo Bakic.

Missä menee raja?

Yksi ahdistelua kokeneista on biologian opettaja Eeva-Liisa Ryhänen. Hän koki ahdistelua pienenä tyttönä Iisalmessa.

– Olin alle kymmenvuotias ja meillä oli kotona silloin ulkohuussi. Olin siellä ja sinne saapui meidän vuokralainen, joka oli vanhempi mies. Hän sitten pakotti koskettamaan hänen penistään, kertoo Ryhänen.

Kokemuksellaan hän haluaa herättää keskustelua ahdistelusta.

– Toivon, että ihmiset uskaltaisivat puhua näistä julkisesti. Että ei jäisi painamaan koko elämää, sanoo Ryhänen, joka on opettajana kertonut myös nuorille kokemuksestaan ja seksuaalisesta ahdistelusta yleensä.

– Nuoret ovat olleet tietoisia ja aika monet ovat somessa kokeneetkin jonkun asteista häirintää. Mutta nuorille on hirmu vaikeaa tietää, että missä se raja menee ja siitä on puhuttu paljon, kertoo Ryhänen. Hän kertoo selvinneensä ahdistelun aiheuttamasta tuskasta puhumalla.

– Olen itse avoin ihminen ja olen puhunut näistä asioista, eikä ne enää ole sillä tavalla itseäni vaivannut, kertoo Ryhänen.

Lue myös:

    Uusimmat