Tällaista musiikkia syntyy sinunkin unistasi?

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelijät ovat tehneet ohjelman, joka tekee unesta musiikkia. Tietojenkäsittelytieteen professorin, Hannu Toivosen, uni kuulostaa rauhalliselta.

Taa, taaa, taaam, pingpliing piiiiiing. Tietokoneelta soi rauhallista, hidasta ja paikoin miltei unettavaa klassista musiikkia, jonka tietokone on säveltänyt tietojenkäsittelytieteen professorin syvän unen vaiheesta. Sävellys on rauhallinen, sillä professori Hannu Toivonen ei ole pyörinyt sängyssä viime yönä.

– Nukuin todella hyvin. Minun yöni ovat vähän yksitoikkoista sävellettävää, Toivonen kertoo.

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelijät ovat luoneet ensimmäisenä maailmassa ohjelman, joka säveltää muutaman minuutin kappaleen univaiheiden, liikkumisen, sydämen sykkeen ja hengityksen pohjalta. Tiedot kerää petauspatjan alle sijoitettu liuskamainen paineanturi.

Tietoa tuntemuksina

Unen musikalisaation ideana on välittää keskeistä tietoa unesta elämyksinä ja tunteina, eikä vain objektiivisena faktana.

– Dataa on iät ja ajat esitetty esimerkiksi kaavioina, mutta musiikin tuottama elämyksellisyys on uutta, Toivonen vertailee.

Tulevaisuudessa musikalisaatiota voidaan ehkä hyödyntää muuallakin. Esimerkiksi paperikonetehtaan prosessivalvonnassa taustalla soiva musiikki voisi kertoa koneiden toiminnasta.

– Musikalisaatio voisi olla hyvä tehtävässä, jossa tarvitaan kädet ja silmät johonkin muuhun, Toivonen sanoo.

Kotona käytettävä unianturi mahdollistaa unen pitkäaikaisen seurannan kenelle tahansa, kertoo unianturin luoneen Beddit-yrityksen tutkimusjohtaja Joonas Paalasmaa. Yhden nukkujan anturin saa ostettua vajaalla 400 eurolla.

– Anturin avulla huomaa itse helposti, mitkä asiat uneen vaikuttavat, Paalasmaa sanoo.

Laite mittaa sykkeen ja liikkeiden lisäksi nukkumisympäristön valoisuutta, melutasoa ja lämpötilaa. Saataviin tietoihin lasketaan esimerkiksi stressitaso.

Uniikki sävellys

Sairaan lapsen kanssa katkonaisesti nukkuvan aikuisen unesta sävelletty musiikki kuulostaa siltä kuin joku improvisoisi pianolla ja painaisi ajoittain kosketinta täysillä. Tietokoneelta kuuluu pliplipliPLIM tatattatatatatamTAM.

– Musiikin tempo riippuu sykkeestä, säestyksen nopeus ja muoto univaiheesta. Äänenvoimakkuus riippuu siitä, kuinka paljon on liikkunut, Toivonen sanoo.

Oman unen laatu voi olla yllätys.

– Joskus herää väsyneenä, mutta uni on ollut hyvää. On vain sattunut heräämään aamulla äkilliseen meluun kesken unen, Toivonen kertoo.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat