Tällaista keplottelua pimeä pentutehdas voi käyttää saadakseen pennut myytyä – Kennelliitto kehottaa tekemään eläinsuojeluilmoituksen epäilyttävistä kasvattamoista

Näin voit tunnistaa pimeän pentutehtailijan – kennelliitto antaa toimintaohjeet 15:13
Toimi näin jos törmäät epäilyttävään koirankasvattajaan.

Pimeätä pentutehtailijaa voi olla vaikea saada kiinni. Kennelliitto pitää eläinsuojelua parempana osoitteena vihjeen antamiseen kuin esimerkiksi verottajaa.

Kennelliiton hallituksen jäsen Vesa Lehtonen muistuttaa, ettei arvonlisävero ole "mittari" sille, harjoittaako jokin kenneli pimeää pentutehtailua – kaikki kasvattajat kun eivät ole arvonlisäverovelvollisia. Jos teettää esimerkiksi vain yhden pentueen vuodessa, ei pennuista saatu tuotto välttämättä ylitä arvonlisäveron kynnystä.

– Verot eivät ole mittareita siinä, onko kyseessä pimeä kasvatus. Enemmän siinä tulee kysymykseen pentujen olosuhteet ja eettisyys kasvatuksessa ja siinä tilassa, missä pentuja kasvatetaan, Lehtonen täsmentää MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Korona-aika on kasvattanut pentutehtailua.

– Varmasti se on lisääntynyt, sitä en epäile hetkeäkään. Kysyntää on koko ajan. Netissä on paljon erilaisia foorumeita, mitä kautta pentuja voi myydä. Ne ovat olleet aika täynnä ja nyt ne ovat tyhjentyneet. Kyllä sitä tapahtuu, Lehtonen sanoo.

Kennelliiton keinot kitkeä pimeää pentutehtailua ovat vähäiset. Liitto voi kuitenkin toimia tiedottajana ja antaa toimintaohjeita.

– Pentutehtailuun emme voi puuttua millään muulla tavalla kuin jos sellaiseen törmää, niin siitä voi tehdä ilmoituksen. Kennelliton puolesta voimme ainoastaan tiedottaa.

– Pentutehtaat pelaavat hyvin pitkälle sillä, että kun ihminen näkee surkean paikan missä pentuja on, niin sieltä haluaa pelastaa yhden. Siitä ei tule ensimmäisenä mieleen tehdä eläinsuojeluilmoitusta.

Eläinsuojeluilmoituksen tekemällä voisi kuitenkin varmistaa, että asiaan puututaan.

– Se on reitti, jota kautta viranomaiset pääsevät asiaan kiinni.

Kennelliitto ei tee eläinsuojeluilmoitusta, vaan ilmoituksen teko jää pennun ostajan vastuulle.

Lue myös:

    Uusimmat