Tällaisia yleisömääriä Veikkausliigassa voi nyt odottaa – monin paikoin vain kausikortilla pääsee sisään: "Rahojen palauttamista ei tarvitse nyt miettiä"

5:22
Urheilutapahtumien katsomorajoituksiin tulee merkittäviä helpotuksia – näin Ilves reagoi uutiseen.

Veikkausliigaseurat ottivat Suomen hallituksen uuden linjauksen katsomorajoituksista vastaan tyytyväisinä.

500 katsojan rajoituksen vaihtuminen vaatimukseen toisistaan eristetyistä katsomolohkoista muuttaa kauden näkymiä merkittävästi. Yleisömäärät pystyvät paikkakunnasta riippuen kipuamaan jo useampaan tuhanteen.

Samalla yhä voimassa pysyvät vaatimukset turvaväleistä tarkoittavat uuden linjauksen rinnalla kuitenkin sitä, että edelleen vain murto-osa ottelustadionien kokonaiskapasiteetista pystytään hyödyntämään. Aluehallintovirastojen ohjeistus neuvoo esimerkiksi käyttämään vain joka toista penkkiriviä, ja istumapaikkojen väliin on jätettävä tyhjiä penkkejä.

Esimerkiksi nousijaseura Hakan toimitusjohtajan Olli Huttusen mukaan Valkeakosken Tehtaan kentälle mahtuu uusien linjausten jälkeen turvallisesti reilut tuhat katsojaa.

– Tarkkaa määrää on vielä vaikea arvioida, mutta reilusti yli tuhannen mennään. Meillä on kolme hyvää, erillistä katsomoa, Huttunen sanoo.

Hakalle mahdolliset tulonmenetykset lipunmyynnistä eivät osu niin kipeästi kuin monilla muilla seuroilla.

– Ottelutapahtumat ovat meidän budjetista 10–15 prosenttia, kun taas monilla se näyttelee paljon merkittävämpää osaa, Huttunen tietää.

Ilves muuttaa Ratinaan

Ilveksen toimitusjohtajan Tomi Erolan mukaan seura vie Veikkausliigan ottelunsa Tammelasta huomattavasti suurempaan Ratinaan, joka vetää normaalioloissa 16 800 katsojaa. Tuosta jäädään kuitenkin reilusti.

– Arviolta 3000–5000 katsojaa. Ei tiedetä vielä ihan tarkkaa lukua, mutta se tarkentuu vielä tällä viikolla, Erola sanoo.

Tamperelaisseuran katsojakeskiarvo viime kaudella oli HJK:n (5 007) jälkeen sarjan toiseksi korkein, 4 237 katsojaa ottelua kohden.

– Jos saataisiin se kapasiteetti lähemmäs sitä 5 000, niin se tyydyttäisi jo nälkäisimmät ilvesläiset. Toivottavasti höllennyksiä tulee vielä lisää kesän mittaan, Erola miettii.

HJK:n peleihin sisään vain kausikortilla

HJK ei halua vielä kertoa tarkkaa yleisökapasiteettiaan, mutta turvallisuusmääräysten myötä arviolta vain noin kuudesosa stadionin kapasiteetista voidaan ottaa käyttöön. Töölössä se tarkoittaisi noin 2 000 katsojaa.

Käytännössä helsinkiläisseura ei pysty myymään kotiotteluihinsa yksittäisiä lippuja, sillä maksaneita kausikorttilaisia HJK:lla on pitkälle yli 2 000.

"Joka tapauksessa satojentuhansien menetykset"

Hallitsevan mestarin KuPS:n konttorilla tunnelmat ovat uuden linjauksen myötä valoisammat.

– Hieno uusi linjaus. Tämä ratkaisee ainakin ongelmat kausikorttilaisten kohdalla, sillä rahojen palauttamista ei tarvitse nyt miettiä, toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen toteaa.

KuPS on saanut myytyä faneilleen 1 200 kausikorttia. Heiskasen ensiarvion mukaan Kuopiossa voi ottaa stadionille ainakin 1 500–2 000 katsojaa.

– Luku tarkentuu vielä, kun on mietittävä sisääntuloväyliä ja vessojen lukumäärää.

Viime kaudella KuPS:n keskikatsojamäärä oli kotiotteluissa Heiskasen mukaan 2 800, ennätyslukema yli 7 000. Eli kuten seurapomokin toteaa: uusi linjaus helpottaa tappioita, mutta ei täysin pelasta.

– Tämä tilanne on vaikuttanut kumppanimyyntiin ja panostuksiin sillä osastolla. Sieltä tulee joka tapauksessa satojentuhansien menetykset. Ja menetyksiä tulee myös lipputuloista, uusista linjauksista huolimatta.

Turussa loistava tilanne

Turkulaisseura TPS tekee katsomoratkaisuissa yhteistyötä paikallisvastustaja Interin kanssa. TPS:n toimitusjohtajan Janne Kytölän mukaan Veritas-stadion tarjoaa hyvät mahdollisuudet lipputulojen maksimointiin, terveyspuolta korostaen.

– Veritaksella on pääkatsomo, olympiakatsomo, päätykatsomo, seisomakatsomo sekä aitio- ja VIP-tilat. Tässä mielessä meillä on loistava tilanne.

Arviota mahdollisesta katsomokapasiteetista Kytölä ei halunnut vielä antaa. Hän korostaa, että koronaviruksen takia tehtävät erikoisjärjestelyt eivät saa kasvaa kustannuksiltaan liian suuriksi verrattuna saatuihin lipputuloihin.

– Emme halua järjestää tappiollista ottelutapahtumaa.

Hallituksen uusi linjaus yleisötapahtumia koskevista rajoituksista on voimassa heinäkuun alusta lähtien. Veikkausliiga käynnistyy 1. heinäkuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja