Mainos

Tällaisia tamineita valepoliisilta löytyi – mies poseerasi deittisivulla viranomaisasusteissa ja ajeli maijaa muistuttavalla autolla

0:30

Helsingin hovioikeus tuomitsi vantaalaismiehen sakkoihin tämän poseerattua poliisin asua muistuttavissa varusteissa verkon seuranhakupalstalla ja muutenkin käyteltyä poliisin varusteita muistuttavaa esineistöä epäsopivalla tavalla.

Video: Poliisin esitutkintamateriaalista käy ilmi, minkälaista materiaalia miehes piti hallussaan. 

Miehellä oli poliisin varusteita muistuttavia asusteita ja ajoneuvoja tämän työn puolesta, sillä hän luovutti erilaisiin televisio- ja elokuvatuotantoihin poliisin välineistöä muistuttavaa rekvisiittaa. Miehellä oli tähän toimintaan lupa.

Poseerasi poliisina deittipalstalla

Syytteet koskivat varusteiden asiatonta käyttöä tämän taiteellisen toiminnan ulkopuolella. Mies muun muassa oli ottanut itsestään kuvan varusteissa poliisiauton vierellä ja laittanut sen seuranhakupalstalle. Hän oli kuvan yhteydessä ilmoittanut ammatikseen poliisin. Hän myös jatkoi poliisina esiintymistä naiselle, johon tutustui sivustolla.

– Hovioikeus katsoo, että kyseisenlaisen valokuvan käyttämistä yksityisessä tarkoituksessa seuranhakupalveluissa on pidettävä tunnusmerkistön mukaisena oikeudettomana käyttönä. Lisäksi kuva on ollut omiaan antamaan vaikutelman siitä, että kuvassa esiintyvä henkilö olisi poliisi, hovioikeus lausui.

Antoi "virkamerkkejä" lähipiirilleen

Lisäksi mies markkinoi henkilönvuokrauspalveluita kuvilla, joissa esiintyi henkilöitä autenttisten poliisiasujen näköisissä vaatteissa. Palvelusta vuokrattiin henkilöitä esimerkiksi polttareihin.

Hän myös ajeli elokuvaproduktioissa käytettävillä ajoneuvoillaan, jotka muistuttavat poliisin vastaavia. Tästä aiheutui riski, että muut tienkäyttäjät erehtyisivät luulemaan tätä virkatehtävää tekeväksi poliisimieheksi ajoneuvossaan. Oma lukunsa olivat miehen itselleen ja lähipiirilleen teettämät kortit, jotka muistuttivat poliisin virkamerkkiä.

Hovioikeuden kuulemma miehen silloinen avopuoliso kertoi hovioikeudessa, että mies oli antanut kortin häenne sitä varten, että tämä voisi näyttä merkkiä ”jos tulee jotain ongelmia tai jos joku yrittää tehdä [naiselle] jotain”.

Käräjäoikeus olisi hylännyt syytteitä

Käräjäoikeus olisi hylännyt miehen syytteet, ja piti osaa niistä vanhentuneena.

Hovioikeus kuitenkin tuomitsi miehen ajoneuvorikkomuksesta, poliisin tunnuskuvan oikeudettomasta käytöstä, väärennysaineiston hallussapidosta, virkavallan anastuksesta sekä poliisin virkapuvun oikeudettomasta käytöstä 60 päivän ehdolliseen vankeuteen. Syyte törkeästä väärennöksestä pysyi hylättynä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja