Tällainen on gynekologinen tarkastus askel askeleelta

Gynekologisessa tarkastuksessa lääkäri tekee paljon muutakin kuin sisätutkimuksen. Helmi selvitti, mitä kaikkea gynekologisessa rutiinitarkastuksessa tapahtuu.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Johanna Aaltonen kertoi Helmelle, mitä gynekologisessa tarkastuksessa tapahtuu ja miksi kaikki askeleet ovat gynekologikäynnillä tärkeitä naisen terveyden ylläpitämiseksi.

Gynekologi huomioi vastaanotolla monia asioita

Gynekologisten vaivojen tutkimisessa ja hoitamisessa on tärkeää tuntea potilaan yleinen terveydentila, jolla voi olla merkitystä myös gynekologisten pulmien tutkimisessa ja hoidossa.

Ennen sisätutkimusta gynekologi haastattelee potilasta. Keskustelussa on hyvä tuoda esiin mielessä pyörivät kysymykset ja kertoa, jos toiveissa on, että gynekologi paneutuisi johonkin tiettyyn osa-alueeseen.

Gynekologin on tärkeää tietää potilaan aiemmista gynekologisista vaivoista. Tästä syystä useimmat naiset hakeutuvat aina samalle gynekologille, jolloin syntyy hoitosuhde ja lääkärii oppii tuntemaan potilaansa ja toisinpäin.

Gynekologi ottaa huomioon potilaan mahdolliset aiemmat leikkaukset, joissa potilas on ollut, pitkäaikaissairaudet sekä lääkitykset, joita potilaalla mahdollisesti on. Myös perinnöllisistä sairauksista ta muista suvussa esiintyvistä taudeista on hyvä kertoa gynekologille. Gynekologin kanssa on hyvä ottaa puheeksi etenkin raskauteen tai synnytykseen liittyviä kysymyksiä, jos niitä on mielessä.

Sukupuolielinten ulkoinen tarkastelu sekä sisätutkimus

Ensin gynekologi tarkastelee potilaan sukupuolielimet ulkoisesti. Tarkoituksena on pitää huoli siitä, että alapään iho on kunnossa, sekä siitä, ettei häpyhuulissa tai näkyvillä limakalvoalueilla emättimen suulla ole mitään poikkeuksellista.

Gynekologi tarkastaa myös emättimen sekä kohdunsuun. Tutkimus tehdään tähystintä eli spekulaa apuna käyttäen ja samalla on myös mahdollista ottaa PAPA-koe. Irtosolunäyte eli PAPA-koe otetaan sen varmistamiseksi, ettei kohdunsuulla ole huolestuttavia solumuutoksia.

Rutiinitarkastuksessa tehdään myös sisätutkimus. Sisätutkimuksessa lääkäri tunnustelee potilaan kohdun sekä munasarjat. Tutkimus tehdään tunnustellen kahdella sormella emättimen kautta. Toisella kädellä gynekologi tunnustelee samalla alavatsan päältä, että kaikki on kunnossa.

– Tarvittaessa sisätutkimusta täydennetään gynekologisella ultraäänitutkimuksella, joka tehdään ohuella muovisauvalla emättimen kautta, Aaltonen lisää.

– Gynekologinen tutkimus ja ultraäänitutkimus ovat yleensä varsin kivuttomia. Jos tutkimus sattuu, siitä on hyvä heti sanoa. On myös hyvä kertoa etukäteen, jos tutkimus on aiemmin tuntunut hankalalta tai se pelottaa tai jännittää kovasti, Aaltonen muistuttaa.

Tarvittaessa pureudutaan muihinkin ongelmiin

Gynekologi tutkii yleensä myös potilaan rinnat. Jos mielessä on huolia omia rintoja koskien, voi lääkäriä pyytää rohkeasti tarkastamaan, että kaikki on kunnossa.

Tavallisesti gynekologi mittaa myös potilaan verenpaineen. Tämä saatetaan kokea tarpeelliseksi etenkin, jos potilas käyttää hormonivalmisteita.

MTV3/Helmi

Teksti: Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat