Tällainen oli Ukrainassa kiihtyneen sodan ensimmäinen viikko – tutkija toivoo Suomen luopuvan Nato-optiosta: "Nyt joko Natoon tai hoidetaan puolustus muuten"

Tällainen oli Ukrainan sodan ensimmäinen viikko:"Ratkaisevaa käännettä ei nähty" 4:41
Tällainen oli Ukrainan sodan ensimmäinen viikko: "Ratkaisevaa käännettä ei nähty"

Valtaisa sotilaskolonna suuntaa kohti Kiovaa, satoja, ellei tuhansia siviiliuhreja, lähes miljoona pakolaista, tuhansia kuolleita venäläissotilaita: Viikossa on ehtinyt tapahtua karmivia aivan Suomen naapurissa. Mutta millainen oli koko Ukrainaan levinneen sodan ensimmäinen viikko asiantuntijan silmin.

– Mitään ratkaisevaa käännettä ei ole saatu aikaan, tutkija-kollegiumin johtaja Tuomas Forsberg kertoi Kymmenen Uutisissa.

Forsbergin mukaan on tärkeää, että torstaina päästään mahdollisesti aloittamaan neuvotteluja tulitauosta. Venäjä ei saanut haluamaansa nopeaa voittoa.

– Tärkeintä olisi saada eskalaatio ja sotahysteria loppumaan, Forsberg jatkaa.

Forsbergin mukaan suurimpana syynä sodan nykyisen tilanteeseen Ukrainan armeijan kyvyn taistella.

– Ei luhistunut, kuten Venäjällä odotettiin.

Forsbergilla on terveiset myös suomalaisille, joista moni on pelännyt taistelujen leviämistä ajan myötä Suomeenkin, joka ei ole Ukrainan tapaan puolustusliitto Naton jäsen. Nato-jäsenyyden merkitystä nosti esiin myös MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa haastateltu tunnettu Putin-kriitikko Mihail Hodorkovski.

Forsberg on hieman samoilla linjoilla Hodorkovskin pääviestin kanssa.

– Nyt joko Natoon tai hoidetaan puolustus muuten, ei jäädä välimaastoon option kanssa, se voi olla riskitekijä.

Hodorkovskin koko haastattelu on katsottavissa mtv-palvelusta.


Lue myös:

    Uusimmat