Mainos

Tällainen oli Sendain kaupunki ennen tsunamia - katso kuvagalleria

Koko maailma on kääntänyt katseensa Sendain kaupunkiin Japanissa. Vielä vajaa viikko sitten tilanne oli hyvin erilainen. Tuolloin Miyagin maakunnan miljoonan asukkaan pääkaupunki uinui vielä rauhassa Ōu-vuorten ja Tyynenmeren välissä.

Sami Kuivasaarelle Sendai oli koti muutama vuosi sitten. Tamperelaisopiskelija viihtyi rauhallisessa kaupungissa mainiosti.

- Tokiolaiset pitävät Sendaita maaseutuna, ja japanilaisittain kaupunki onkin pieni. Suomalaisiin kaupunkeihin tottuneesta paikka tuntui kuitenkin suurelta, vaikka futuristisuudessa se toki hävisi esimerkiksi Tokiolle, Kuivasaari kuvaa.

Kuivasaaren mukaan Sendai on perusmoderni rannikkokaupunki, jossa matkoja oli helppo taittaa kävellen tai pyöräillen.

- Sendai on viihtyisä paikka, jossa on tilaa ympärillä. Tokiossa tungos ja ahtaus alkavat helposti ahdistaa.

Järistyksiin varauduttiin

Kuivasaari opiskeli Tohokun yliopistossa kevään ja kesän ajan vuonna 2006. Opiskelijoiden asuntolassa opetettiin hyvin yksityiskohtaisesti, kuinka maanjäristyksiin tuli varautua.

- Kaasu oli kytkettävä välittömästi pois päältä ja esimerkiksi kaapeista ja muista irtokalusteista neuvottiin pysymään kaukana. Turvallisinta oli tietysti mennä ulos aukealle paikalle, vaikka Japanissa rakennukset on suunniteltu kestämään järistyksiä, Kuivasaari kertoo.

Rajuja maanjäristyksiä ei Kuivasaaren opiskeluaikana tapahtunut.

- Viikoittain oli jotain pientä ja joskus astiat saattoivat kolista kaapissa. Uhka ei kuitenkaan tuntunut todelliselta. Jotenkin sitä ajatteli, etteivät ihmiset elelisi niin huolettomasti, jos jotain pelättävää olisi.

Uutiset kirpaisevat

Sendain tapahtumat ovat jättäneet vain harvan suomalaisen kylmäksi, mutta erityisen pahalta kaupungista kantautuvat uutiset tuntuvat niistä, jotka seudun tuntevat.

- Kyllä Sendain kriisi enemmän kirpaisee kuin onnettomuudet jossain muualla. Tunnistan tuhokuvista tuttuja paikkoja ja kaupungissa asuu opiskeluaikaisia kavereitani, Kuivasaari sanoo.

Hän ei ole vielä jutellut tuttujensa kanssa, mutta Facebookin kautta on saatu varmistus siitä, että kaikki tutut ovat kunnossa.

Kuivasaari on oman vaihtoaikansa jälkeen käynyt Sendaissa kerran, mutta nyt vanha vaihtoporukka suunnittelee jälleen uutta matkaa kaupunkiin.

- Vuoden verran ollaan mietitty, että matkalle pitäisi päästä. Nyt Sendaihin menolle on vieläkin suurempi syy. Pitää mennä varmistamaan, että tutuilla on kaikki hyvin.

Sami Kuivasaari kuvasi ahkerasti opiskelukaupunkiaan Sendaita. Katso, miltä kaupungissa näytti muutama vuosi sitten.

Tällainen on Sendain tunnelma tsunamin jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.