Tällainen käytös paljastaa, että olet liian saita

Säästäminen on hyödyllistä ja järkevää, mutta voi mennä välillä vähän liian pitkälle. Uskotko olevasi liian saita? Tarkasta listalta!

Kuinka paljon säästät ajaessasi houkuttavien ruokatarjousten perässä kaupasta ja jopa kaupungista toiseen? Oletko miettinyt, kuinka paljon bensaan menee rahaa? Entä minkä arvoista aikasi on?

Vaikka säästäminen onkin hyvästä, välillä hälytyskellojen olisi hyvä soida. Saatat olla hieman liian saita, jos seuraavat kohdat väittämät ovat osa arkeasi:

– Autoilet toiselle paikkakunnalle saadaksesi haluamasi. Paikkakunta ei ole esimerkiksi työmatkasi varrella, eikä sinulla ole sinne muutenkaan asiaa. Ajat muualle yksinkertaisesti ostaaksesi sieltä haluamasi. Onko säästö todellisuudessa minkä arvoinen?

Et katso kokonaisuutta, vaan keskityt yksityiskohtiin. Entäpä jos sen sijaan, että yrittäisit haalia mahdollisimman paljon senttejä kasaan, yrittäisitkin tarkastella, miten niitä kulutat? Millaisia rahankäyttötapoja sinulla on? Mistä voisit luopua? Mistä haluat ehdottomasti pitää kiinni? Jos huomaat sosiaalisten suhteittesi kuivuvan kasaan säästötoimenpiteittesi myötä, kannattaa huolestua.

Säästät väärissä asioissa. Luovut kuntosalijäsenyydestä, koska se maksaa liian paljon, mutta et ota mitään liikuntamuotoa tilalle – miten terveytesi käy tulevaisuudessa? Päätät jättää uuden auton ostamatta, mutta vanhasi hajoaakin yllättäen? Mieti tarkasti säästämisesi kohteita. Ehkä voisit luopua ylellisyydestä arkisen käytännöllisyyden sijaan.

Läheisesi muistaminen hänen merkkipäivänään kaataa budjettisi totaalisesti, joten julistat, ettet muista ketään, ikinä. Voisiko säästämisessäsi olla jotain mätää? Jokaisen tulisi jakaa omastaan rakkaimmilleen. Jos omaa ei ole liiaksi, voi lahjan tehdä itse tai vähilläkin varoilla.

Maksatat kaiken muilla. Ystävät tarjoavat toinen toisilleen – ja maksavat velkansa takaisin.

Säästötoimenpiteesi huvittavat muita. Ladellessasi tapojasi, tarkkaile ympäristösi reaktioita. Naururemakka tai vaivaantunut hiljaisuus viestii yleensä siitä, että muut kyseenalaistavat tapasi. Jos olet varma niiden toimivuudesta, kuuntele itseäsi ja jätä muiden ivat omaan arvoonsa!


Jos koet olevasi liian syvällä penninvenyttämisen suossa, ota askel taaksepäin. Sähkössä ja vedenkäytössä säästäminen onnistuu helposti ja on usein loogista ja kulutonta, kun taas kannattaa miettiä toimiaan uudestaan, jos jonottaa lähikauppansa ruokatarjouksen perässä sadan muun kanssa aamuyöllä monta tuntia, jotta on varmasti paikalla ovien avautuessa ja saa haluamansa kilon jauhelihapaketin pakastimeen.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat