Tällä taktiikalla tuli Suomen ensimmäinen palapelimestaruus – nuoret naiset jyräävät

Palapelin nopeusrakentaminen on maailmalla nopeasti suosiotaan kasvattava laji 1:57
Katso videolta voittajan pelitaktiikka ja kommentit voiton jälkeen.

Suomen palapeliurheiluliiton arvion mukaan nuoret naiset ovat tässä lajissa vahvimmillaan.

– Kyllä nuoret pärjää niin kuin muussakin urheilussa paremmin, sillä siellä on nopeimmat kädet ja varmaan värisävyjen tunnistaminen auttaa eli osaa nähdä niitä toisella tavalla, kertoo Suomen palapeliurheiluliiton hallituksen jäsen Petri Kaukiainen.

Espoossa tänään järjestettyihin ensimmäisiin Suomen mestaruuskilpailujen yksilösarjaan osallistui noin 70 kilpailijaa,  joista muutamaa lukuun ottamatta lähes kaikki olivat naisia. Sama trendi on maailmalla.

Nopeuskilpailuissa peliaika on kaksi tuntia, mutta 500 palan palapelin voi kasata alle tunnissa.

– Palapelin aihe paljastettiin vasta kilpailu alkaessa. Se saapui salaisessa lähetyksessä valmistajalta ja pelit sinetöitiin. Palapeli on kohtuullisen uusi. Tuo on tosi vaikea palapeli.

Palapelin nopeusrakentaminen on maailmalla nopeasti suosiotaan kasvattava laji ja nyt buumi on levinnyt Suomeen. Palapeliurheiluliitto perustettiin viime vuonna. 

– Hänellä on tosi nopeat kädet ja hän tekee kahdella kädellä. Hän osaa hyvin tehdä palojen määrän vähentämistä.

– Kun 500 palasta tekee niin siinä 140 on reunapaloja ja kun ne on pois jäljelle jää 360 palaa. Sitten kun sieltä löytää kokonaisuuksia saa taas 100-150 palaa pois, kertoo Kaukiainen.

Palapelin pelaaminen on urheilua

Kaukiainen kertoo lumoutuneensa palapeleistä jo pienenä.

– Ihan pienenä meillä oli kotona kaksi samanlaista muumipalapeliä. Me siskon kanssa kisattiin joka joulu ja osattiin se lopulta ulkoa. Me aloitettiin kisaperinne uudestaan pitkän tauon jälkeen pari vuotta sitten. 

Kaukiaisen mukaan pelin tekeminen on myös ajanvietettä, se rentouttaa.

– Siinä on paljon havainnointia esimerkiksi Pariisin kaupunkikuva -palapelistä näkee eri tavalla detaljeja, kun sitä joutuu tuijottamaan niin pitkään. Tämän avulla näkee eri tavalla asioita.

Kaukiainen uskoo, että nyt kun Suomessa on palapeliurheiluliitto niin,  yhä useampi rohkaistuu kertomaan muillekin, että kokoaa palapelejä harrastuksekseen.

Lue myös:

    Uusimmat