Mainos

Taleban kieltäytyy luovuttamasta bin Ladenia

Taleban on torjunut pakistanilaisten valtuuskunnan taivuttelut terrorismista epäillyn bin Ladenin luovuttamisesta.

Afganistania hallitsevan Taleban-liikkeen johto torjui pakistanilaisten uskonoppineiden valtuuskunnan esittämän vetoomuksen luovuttaa terrorismista epäilty Osama bin Laden, kertoi uutiskanava CNN. Valtuuskunta tapasi Kandaharissa Etelä-Afganistanissa liikkeen johtajan mullah Mohammad Omarin.

Samaan aikaan, kun valtuuskunta saapui Kandahariin Etelä-Afganistaniin, bin Ladenin kerrottiin vakuuttaneen, että hänen Yhdysvaltoja vastaan julistamansa pyhä sota eli jihad jatkuu, vaikka hänet itsensä tapettaisiinkin.

Valtuuskunta, joka koostui pääosin islamilaisista uskonoppineista, tapasi Kandaharissa Talebanin johtajan Mohammad Omar. Valtuuskuntaan kuuluu myös Pakistanin asevoimien tiedustelupäällikkö kenraali Mahmood Ahmed. Pakistanin ulkoministeriön edustajan mukaan Pakistanin hallitus ei ollut antanut tiedustelupäällikkö Ahmedille uusia ehdotuksia esitettäväksi Talebanille.

-Emme ryhdy mihinkään neuvotteluihin. Pakistanin hallituksen kanta on, että tilanteen vakavuuden huomioonottaen Talebanin johdon tulisi vastata siihen, mitä kansainvälinen yhteisö heiltä odottaa, hallituksen edustaja sanoi.

Taleban on toistuvasti kieltäytynyt luovuttamasta bin Ladenia, jota Yhdysvallat pitää New Yorkiin ja Washingtoniin tehtyjen terrori-iskujen pääepäiltynä. Talebanin viranomaiset kertoivat, että liike on kutsunut Islamilaisten maiden järjestön OIC:n erityisistuntoon keskustelemaan Yhdysvaltain terrori-iskuista ja "auttamaan syyllisten kiinnisaamisessa". Pakistanilaislähteiden mukaan istunto pidetään todennäköisesti 9. lokakuuta Dohassa Qatarissa.

Jihad jatkuu

Samaan aikaan, kun pakistanilaisvaltuuskunta yritti taivutella talebaneja, Pakistanissa ilmestyi bin Ladenin haastattelu, jossa hän jälleen kiisti osallisuutensa iskuihin. Samalla hän vakuutti, että hänen vuonna 1998 julistamansa pyhä sota "islaminvastaisia maita" kuten Yhdysvaltoja ja Israelia vastaan jatkuu, vaikka hänet vangittaisiin tai surmattaisiin.

-En tiennyt näistä iskuista, enkä kannata viattomien miesten, naisten ja lasten tappamista, bin Laden sanoi urdunkielisen Ummat-lehden haastattelussa, jonka totuudenmukaisuutta ei heti kyetty varmistamaan. Lehden mukaan se sai esitettyihin kysymyksiin bin Ladenin kirjalliset vastaukset Talebanin johdon yhteyksien kautta.

Afganistanin ruoka-apu käynnistyi

Ensimmäiset YK:n Afganistaniin tarkoitetut ruokalähetykset saapuivat tänään Peshawariin Pohjois-Pakistaniin. Lisää lähetyksiä oli matkalla myös Iranin ja Afganistanin sekä Turkmenistanin ja Afganistanin välisille raja-alueille. Maailmanjärjestö on varautunut pakolaistulvaan, joka saattaa toteutua, jos Yhdysvallat iskee Afganistaniin. YK:n arvion mukaan pahimmillaan iskuja saattaa paeta jopa 1,5 miljoonaa ihmistä.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustajan Peter Kesslerin mukaan tiedot joukkopaosta Afganistanista ovat kuitenkin liioiteltuja.

-Kriisin mahdollisuus on olemassa, mutta jos arvioi kuinka paljon ihmisiä on todella tullut rajoille, on vastaus suhteellisen vähän, Kessler totesi.

(MTV3-STT-AFP-AP-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.