Taksi Helsingin toimitusjohtaja vahvistaa, että asiakkaiden keskusteluja takseissa tallennetaan – taustalla järkyttävä taksinkuljettajan murha Lahdessa 18 vuotta sitten

3:04
"Husu" Hussein valehteli taksimatkastaan. Näin SDP kommentoi tapausta tuoreeltaan MTV Uutiset Livessä.

Taksi Helsinki vahvistaa helsinkiläisen taksikuskin ja kaupunginvaltuutetun Abdirahim "Husu" Husseinin väitteen, että Taksi Helsingin asiakkaiden käymiä keskusteluja tallennetaan videokuvana sekä uusissa takseissa myös äänenä. Taksiyhtiön toimitusjohtajan mukaan Husseinin nauhat on jo hävitetty.

Kohu Husseinin osin valheelliseksi paljastuneesta Facebook-päivityksestä sai jälleen uuden käänteen, kun Hussein kertoi Taksi Helsingin tallentavan taksissä käytyjä keskusteluja. 

Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen vahvistaa asian MTV:lle. Hänen mukaansa takseissa on nauhoittava videovalvonta, ja uudemmat kameramallit tallentavat kuvan lisäksi myös ääntä. Kantosen mukaan äänentallennus on uusissa malleissa vakio-ominaisuus, johon yhtiö ei voi vaikuttaa.

Kantosen mukaan tallennettuihin materiaaleihin ei kajota kuin ainoastaan viranomaisten pyytäessä. Kameroissa on jatkuva tallennus, ja tilan loppuessa uusi materiaali tallentuu vanhan päälle. 

Eli vaikka poliisi tekisikin tietopyynnön Husseinin tapauksesta, ei sitä voitaisi toimittaa.

– Tässä on jo liikaa aikaa kulunut, Kantonen sanoo. 

Kantosen mukaan asiakkaille on tiedotettu videovalvonnasta. Asiasta ilmoittava tarra löytyy jokaisesta yhtiön taksista oikeasta takaikkunasta. Tarran ulkonnäkö riippuu mallista, mutta uusimmissa se on hintataulukosta kertovan tarran yhteydessä.

Kantosen mukaan tarrojen kuntoa ja näkyvyyttä valvotaan yhtiön omissa taksitarkistuksissa.

Taustalla taksikuskin raaka murha

Kantosen mukaan valvonta takseissa ei ole uusi asia, eikä sitä ole järjestetty tällaisten erimielisyyksien takia, vaan kuljettajien sekä asiakkaiden turvallisuuden vuoksi.

Kantonen kertoo, että Lahden taksisurman jälkeen myös heidän yhtiönsä otti käyttöön videovalvonnan.

Vuonna 2001 taksiyhtiö Kovasen kuljettaja katosi yöllä työvuoronsa aikana Helsingistä. Vasta 20-vuotias taksinkuljettaja löytyi seuraavana iltaa raa'asti surmattuna Lahdesta.

– Se oli silmitön ampumistapaus, nuoresta miehestä löytyi 38 luodinreikää. Juttu oli vaikea, koska ei tiedetty milloin miestä oli ammuttu ja missä. Oliko murhaaja lähtenyt kyytiin Helsingistä vai Lahdesta ja oliko kyydissä ollut useampia ihmisiä, Helsingin poliisin entinen rikosylikomisario Juha Rautaheimo  muisteli MTV:lle helmikuussa

Ampujaksi paljastui pitkän poliisitutkinnan tuloksena 26-vuotias mies, joka oli ottanut lennosta taksin Helsingin Alppilasta. Erityistä motiivia teolle ei koskaan löytynyt.

Palautetta puolesta ja vastaan

Kantosen mukaan Husseinin tapausta tutkitaan tarkasti, ja sitä käsitellään loppuviikolla yhtiön laatutoimikunnassa. Siellä ratkaistaan, ryhdytäänkö Husseinin kohdalla jatkotoimenpiteisiin.

Kantonen kertoo yhtiön saaneen runsasta asiakaspalautetta Husseinin tapauksesta sekä puolesta että vastaan. 

– Osa kommentoi, että jos on tällaisia kuljettajia niin he eivät enää käytä Taksi Helsinkiä lainkaan. Toiset näkevät hyvänä, että Taksi Helsinki on selvittänyt asian ja vie ryhdikkäästi prosessin loppuun saakka. Eli siltä väliltä, Kantola kuvailee palautetta.

Kantosen mukaan kuskeilta sen sijaan kyselyitä tai ihmettelyä ei juurikaan ole tullut, vaan lähinnä tsemppiviestejä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja