Mainos

Nainen unohti puhelimensa epäilyttävään taksiin, mistä alkoi outojen tapahtumien ketju – sankarikuskit Jonna ja Roope selvittivät mysteerin: "Kyllä nämä hoidetaan loppuun asti"

Kaikki sai alkunsa, kun tamperelaisen Eeva-Leena Halmen tyttären puhelin unohtui lauantaina aamuyöstä taksiin. Tytär oli ollut liikkeellä ystävänsä kanssa. Tapaus selvitettiin Facebook-ryhmän tietojen ja kahden helsinkiläisen taksikuskin toiminnan ansiosta.

– Tytöt hyppäsivät taksin kyytiin Tampereen keskustorilta. Kyseisessä ajoneuvossa ei Halmen mukaan ollut tamperlaisten taksiyritysten tunnuksia. Kotona tyttäreni huomasi kännykän jääneen autoon, Halme taustoittaa.

Jo aamuyön taksimatka itsessään ihmetytti matkustajia, sillä kuski ei ilmeisesti ollut kovin tietoinen määränpääästä tai oikeasta reitistä.

– Sekin oli aika hämärää, että kuski ei tiennyt yhtään mitään. Tyttöjen piti aika tarkasti neuvoa, missä he asuvat ja minne pitää ajaa. Tästä kuski oli tiuskinut kaksikolle hermostuneena, Halme ihmettelee.

0:27
Taksikuskeja on kiitelty ennenkin: Tässä tarinassa taksikuski pelasti 89-vuotiaan Eskon. 

Taksin puhelimet lakkasivat toimimasta

Kuskia tavoiteltiin tuloksetta yön aikana. Halmen tytär suorittaa asepalvelusta, joten hänellä ei itsellä ollut mahdollisuuksia selvittää tapausta. Niinpä äiti päätti ryhtyä toimeen. Halme sai sunnuntaina taksimatkan kuitin, josta löytyvien yhteystietojen avulla Halme ryhtyi tavoittelemaan taksiyhtiön edustajia.

– Laitoin toiseen kuitin numeroon viestiä yhteydenottopyynnön unohtuneesta puhelimesta, että voisiko sitä toimittaa takaisin omistajalleen tai löytötavaratoimistoon.

Halme viestitti myös taksiyrittäjälle, että jos asia ei etene, niin hän tekee asiasta rikosilmoituksen. Viesteihin ei reagoitu millään tavalla.

– Näiden viestien jälkeen numerot lakkasivat toimimasta, mukaan lukien vielä kolmas Facebookin puskaradio-ryhmän kautta saatu kolmas puhelinnumero, Halme kummeksuu.

Muiltakin kadonnut puhelimia samaan taksiin

Halme laittoi Facebook-ryhmään tiedustelun sunnuntai-iltana, että tunteeko kukaan kyseistä taksiyritystä ja lisäsi vielä kuvauksen tapahtuneesta. Yllättäen ryhmässä pohdittiin, että eikö tapausta käsitelty jo syyskuussa. Lisäksi ryhmään ilmaantui kuva kyseisestä taksista.

– Sieltä alkoi tulla vastauksia ja huomasimme, että muiltakin oli mystisesti kadonnut aiemmin puhelimia saman yrityksen ajoneuvoon, Halme kertoo.

Illalla Halmeen otti yhteyttä helsinkiläinen taksikuski Jonna-Riikka Lankinen, joka kertoi nähneensä kyseisen taksin jo kaksi kertaa Helsingin seudulla saman illan aikana.

Lankinen levitti tietoa tapauksesta ja siellä liikkuvasta taksista Helsingin, Vantaan ja Espoon taksikuskeille.

Tiistaiaamuna Halme otti taasen yhteyttä Lankiseen, josko tämä tietäsi jotain uutta tilanteesta. Lankinen kääntyi aamulla toisen helsinkiläisen taksikuskin Roope Niemen puoleen, joka ryhtyi auttamaan yövuoron jälkeen sen kummempia empimättä.

Lankinen on Taksivalo Oy:n työntekijä ja Niemi puolestaan Limousine Service Ltd:n työntekijä, mutta molemmat ajavat Taksi Helsinki Oy:n välityksessä.

Etsintäoperaatioon suoraan yövuorosta

Niemi kertoo tarttuneensa toimeen välittömästi sen jälkeen, kun hän sai auttamispyynnön kollegaltaan.

– Olin juuri tullut auton huollosta, kun sain viestin Jonna-Riikalta, josko sattuisin olemaan hereillä. Vastasin myöntävästi ja Jonna-Riikka lähetti kuvan kadonneen puhelimen paikannuksesta sekä tuntomerkit kyseisestä autosta, josta pitäisi saada otettua kuva toimitettavaksi Tampereen poliisilaitokselle, Niemi kertoo.

Teillä tietämättömillä ollut puhelin oli iPhone-mallinen, jonka sijainnin voi paikantaa puhelinliittymän sulkemisesta huolimatta toisella laitteella. Vaikka laitteeseen ei voi soittaa, kadonneen puhelimen voi paikantaa, jos ominaisuutta ei suljeta kadonneesta laitteesta käsin.

Niemi suuntasi paikannuksen osoittamaan paikkaan Vantaan Martinlaaksoon, josta autoa ei kuitenkaan löytynyt. Neuvokas taksikuski kysyi tuoreempien sijaintitietojen perään. Hetken odoteltuaan Niemi sai tietää puhelimen liikkuvan Helsingin Myllypurossa. Sielläkään kuvauksen mukaista ajoneuvoa ei näkynyt.

– Ajattelin, ettei kyseinen auto voinut olla kovin kaukana tuoreen paikannustiedon takia. Päätin kuitenkin soittaa puhelimen omistajan äidille tuoreempien sijaintitietojen toivossa. Samalla kun laitoin puhelimen korvalle, näin kadoksissa olleen auton ajavan ohitseni kerrostalon pihalle, Niemi kuvailee.

Niemi soitti toistamiseen Halmeelle kysyäkseen, miten asiassa toimitaan: otetaanko pelkkä kuva autosta vai tiedustellaanko autoa ajaneelta kuljettajalta puhelinta.

– Rouva tiedusteli, että uskallanko kysyä puhelinta. Vastasin, että totta kai, eikä se ole mikään ongelma, Niemi toteaa.

Pitkät neuvottelut

Niemi päätyi keskustelemaan toisen kuljettajan kanssa, jonka autossa kadonneen puhelimen oletettiin olevan. Keskustelu oli Niemen mukaan hankalaa kielimuurin takia.

– Kuski ei tuntunut ymmärtävän, että Tampereella kadonnut puhelin paikantui hänen autoonsa. Paikalle saapui tovin jälkeen kyseisen ajoneuvon omistaja, joka puhui hieman paremmin suomea. Saatiin sitten hänen kanssaan keskusteltua, että tarvitsen sen puhelimen toimittaakseni sen Tampereelle oikealle omistajalleen, Niemi sanoo.

Omistajakaan ei kuitenkaan uskonut Niemeä, joka päätti pyytää Halmeelta todisteeksi jälleen uuden paikannustiedon. Tämäkään ei vielä vakuuttanut taksin omistajaa luopumaan puhelimesta. Kaksikko ei uskonut Niemen aikeita rehellisiksi. Vasta poliisin mainitseminen joudutti puhelimesta luopumista.

– He uskoivat ilmeisesti, että olen vain varastamassa sitä puhelinta. Vasta kun puhuin poliisin kutsumisesta tilanteeseen, he luopuivat puhelimesta. Annoin heille vielä omat yhteystietoni, jos asiaa pitäisi tulevaisuudessa selvitellä, Niemi kertoo.

Onnistuneiden neuvotteluiden jälkeen helsinkiläinen taksikuski otti yhteyttä Tampereelle jatkotoimenpiteitä varten.

– Rouva ehdotti, että puhelin toimitettaisiin takaisin postin välityksellä. Totesin, että ei me Stadin taksit asioita näin hoideta. Että kyllä nämä hoidetaan loppuun asti ja minä hoidan puhelimen heille takaisin, Niemi summaa.

”Äiti on opettanut, että on pakko olla rehellinen ihminen”

Kertomansa mukaan Niemi ei ole pitkään aikaan nähnyt sellaista onnea kenenkään kasvoilla, kun hän palautti puhelimen Tampereelle.

Niemi toteaa ymmärtävänsä tämän hyvin, sillä puhelimessa oli paljon tärkeitä kuvia ja yhteystietoja. Niemi perustelee suoraselkäistä toimintaansa äidiltään oppimallaan säännöllä.

– Auttamisen halu tulee ammatillisuudesta. Olen itse viidennen sukupolven taksinkuljettaja äidin puolelta. Äiti on opettanut minua siihen, että on pakko olla rehellinen ihminen ja taksielämässä pärjää sillä tosi hyvin, Niemi summaa vaatimattomaan sävyyn.

Sankarikuski kieltäytyi korvauksesta

Eeva-Leena Halme kehuu vuolaasti kahden helsinkiläiskuskin toimintaa. Facebookissa tilanteen ratkaisulle on annettu Halmeen mukaan jo yli 800 tykkäystä. Muutkin taksikuskit ovat kiitelleet, kun alan ammattilaisia näkee positiivisessa valossa ja heille annetaan kiitosta.

– Ihailen suunnattomasti Jonna-Riikan ja Roopen työtä. Roopekin on aivan huikea jätkä. Sanoin, että tietysti maksan hänelle korvauksen. Hän vastasi tekevänsä tämän tyttären ilon vuoksi, eikä tarvitse korvausta. Puhelimella on todella suuri tunnearvo tyttärelleni, joka on kuitenkin ostanut kalliin laitteen omilla ansioillaan.

– Tarina päättyi hienosti kaikin puolin. On huikeaa, että Suomesta löytyy vielä tällaisia ihmisiä. He ansaitsevat ison ruusukimpun. Olen laittanut Taksi Helsinkiin viestiä, että heillä on näin hienoja työntekijöitä. Tiedän ainakin, kenen taksiin hyppään, kun vierailen Helsingissä. Mielettömiä ihmisiä, joista sain vielä kaiken lisäksi ystävät Facebookiin, Halme kiittelee.

Halme kertoo myös, että puhelimen löytymisestä huolimatta hän on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen poliisille ja toimittanut viranomaisille lähettämänsä viestit, sekä taksikuitin.

”Kiitokset välitetään eteenpäin”

Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen ei ollut kysyttäessä vielä kuullut taksikuskien ansiokkaasta toiminnasta tai tietoinen tarkemmista yksityiskohdista. Toimitusjohtaja lupasi tutustua tapaukseen tarkemmin ja välittävänsä kiitokset edelleen.

– Todella hienoa kuulla, että tapaus ratkesi näin hyvin. Välitämme varmasti kiitokset ja terveiset eteenpäin, Kantonen kommentoi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja