Taivaalta tupruttaa nyt valkeaa etelää myöten – yhteen kuukauteen voi mahtua niin hellettä, lunta kuin pakkastakin: "Toukokuussa voi tulla minkälainen sää tahansa"

Ympäri Suomen on loppuviikon aikana saatu ihmetellä valkeaa maata ja kylmiä kelejä, kun lämpötilat tippuivat lähes 20 astetta viikon takaisesta.

MTV:n meteorologi Aleksi Jokelan mukaan tilanne on todellakin mielenkiintoinen, sillä toukokuussa voi yllättää miltein minkälainen sää tahansa.

– Helle on mahdollinen, koska aurinko on jo sen verran korkealla ja paistaa tehokkaasti. Lämpötilat voivat kohota 25 asteeseen. Toisaalta yöt ovat sen verran pitkiä, että lämpötilat voivat selkeällä säällä tipahtaa pakkasenkin puolelle. Luntakin voi sataa, koska ilmamassat eivät ole yleisesti lämmenneet ja merikin on vielä kylmä, Jokela kertoo.

Tänään etelässä on mitattu yli viiden asteen lämpötiloja, mutta sadealue tipautti lämpölukemat pariin asteeseen. Maan keskiosassa ollaan nollan vaiheilla, Lapissa jopa hieman pakkasella. 

– Nämä lämpötilat ovat aika harvinaisia, ja eilen oli jopa poikkeuksellisen kylmä päivä. Suuremmassa osassa maata päivälämpötilat jäivät pakkasen puolelle.

Takatalvi väistynee pian

Takatalvisen viikonlopun jälkeen monia saattaa kiinnostaa, milloin päästään taas keväiseen tai jopa kesäiseen säähän.

– Ensi viikolla sää lämpenee ja voi olla, että ensi viikon loppupuoliskolla lämpötilat ovat ainakin osassa maata 15–20 asteen välimaastossa, meteorologi ennustaa.


Lue myös:

    Uusimmat