Asiantuntija: Ukrainalaistaiteilijan perikunta on oikeutettu korvaukseen

Suomalaisasiantuntijan mukaan ukrainalaistaiteilija Maria Primatshenkon perikunta on oikeutettu saamaan korvausta Primatshenkon työn kopioimisesta Marimekko-kuosiin.

– Perikunta on oikeutettu samanlaiseen käyttökorvaukseen, mikä taiteilijalle olisi maksettu luvallisesta käytöstä. Jos on tahallisuutta, niin korvausvelvollisuus voi laajentua, sanoi kauppaoikeuden professori Rainer Oesch MTV3:n Seitsemän Uutisissa.

– Tekstiilitaiteella on yleensä rojaltipohjaisia sopimuksia. Ne ovat noin 1–4 prosenttia nettomyynnistä.

Suunnittelija Kristiina Isola on myöntänyt kopioineensa Marimekon Metsänväki-kankaan Primatshenkon teoksesta.

Oeschsanoo edesmenneen ukrainalaisen kansantaiteilijan olevan Suomen tekijänoikeuslain piirissä yli viisikymmentä vuotta alkuperäisen teoksen julkaisemisen jälkeenkin.

– Kyllä, koska Suomi ja Ukraina ovat mukana kansainvälisissä sopimuksissa, joissa meiltä edellytetään että Ukrainan kansalaista on kohdeltava Suomessa kuten Suomen kansalaista täällä kohdeltaisiin.

Oeschin mukaan kopiointitapauksessa vastuu on sekä suunnittelijalla että kuvaa käyttäneillä yhtiöillä.

– Vastuu on sillä, joka käyttää teosta tekijänoikeuslain vastaisesti ja tekee siitä kappaleita. Tässä tapauksessa sekä Marimekko että Finnair. Lähtökohtaisesti vastuu on taiteilijalla, joka on käyttänyt toisen työtä omanaan.

– Nämä kaikki tahot sitten keskenään sopivat miten he vastaavat suhteessa oikeudenhaltijaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat