Taitamaton takan polttaminen on terveysriski

Taitamaton takan tai saunanuunin polttaminen voi aiheuttaa terveysriskin. Puunpolton tuottamat pienhiukkaset voivat heikentää asuinalueen ilmanlaadun hyvinkin huonoksi.

- Muutamissa tutkimuksissa Yhdysvalloissa on todettu, että puunpolton pienhiukkaset aiheuttavat ennenaikaista kuolleisuutta väestössä huonoina ilmanlaadun päivinä. Samoin ne lisäävät hengitys- ja sydänsairaiden kohtauksia, kertoo ylilääkäri Raimo O. Salonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Puun pienpoltto voi heikentää lämmityskaudella asuinalueen ilmanlaadun jopa huonommaksi kuin Helsingin ydinkeskustassa. Pelkästään pääkaupunkiseudulla on 60 000 tulisijaa. Koko maassa on 2,2 miljoonaa tulisijaa ja lämmityskattilaa. Ei siis ihme, että niillä on vaikutusta ilmanlaatuun.

- Yleisin virhe on se, ettei omaa tulisijaa tunneta kunnolla. Kostean tai märän puun käyttö on myös yleistä. Lisäksi on puutteita panostuksen eli palamistapahtuman hallinnassa, luettelee nuohoojamestari Kim Räsänen.

Päästörajat tulossa uusille tulisijoille

EU valmistelee parhaillaan määräyksiä tulisijojen päästörajoista. Ne koskevat kuitenkin vain uusia tulisijoja. Vanhojen tulisijojen päästöjä ei ainakaan toistaiseksi rajoiteta. Asiantuntija tosin olisi valmis kiristämään Suomessakin määräyksiä Yhdysvaltojen malliin. Siellä yli 20 vuotta vanha tulisija pitää uusia, kun pientalo vaihtaa omistajaa.

- Ei se olisi kohtuuton vaatimus yhdyskunnissa, joissa on asutusta välittömässä läheisyydessä, kommentoi Raimo O. Salonen.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) kampanjoi puun polton päästöjä vastaan pehmeämmin keinoin. HSY julkaisi tänään uuden oppaan puun polttamisesta. Nuohoojat jakavat sitä tulisijojen omistajille pääkaupunkiseudulla.

- Vanhaakin tulisijaa voi käyttää taitavasti ja vähentää pienhiukkasten määrää, sanoo Helsingin seudun ympäristöpalvelujen ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen.

Lue myös:

    Uusimmat