Taimiviljelyn aakkoset – näe koko kasvukaari

Meitä puutarhureita on moneksi. Osa kasvattaa kaikki taimet siemenestä asti, osa luottaa kaupan taimiin ja osa tasapainoilee jossain näiden kahden tavan välimaastossa.

Jos päätät ryhtyä taimiviljelijäksi, ota seuraavat vinkit avuksesi.

Perustiedot kasvattamisesta saa tietenkin siemenpussissa lukevasta ohjeesta. Joitakin siemeniä kehotetaan liottamaan ennen kylvämistä. Liottaminen nopeuttaa itämistä.

Ennen kylvämistä puhdista istutusruukut vedellä ja vaikka vanhalla tiskiharjalla. Näin edellisvuonna ruukuissa mahdollisesti jyllänneet kasvitaudit eivät pääse häiritsemään uudestaan.

Älä ota multapussia käyttöösi esimerkiksi suoraan parvekkeelta tai terassilta. Mullan tulee nimittäin olla huoneenlämpöistä. Varo liian kylmää multaa. Kylvöhommissa kannattaa suosia oikeaa kylvömultaa eikä mitä tahansa multaa.

Laita taimet talon aurinkoisimmille ikkunalaudoille tai pöydille. Pidä ne kosteina kansien tai kelmun avulla.

Käytä mielikuvitusta, kun rakennat taimille "kasvihuoneita". Viinirypälerasiat, erilaiset pakkausrasiat ja niiden kannet voivat olla varsin toimivia taimien kasvattamisessa. Jogurttipurkit tai sanomalehdestä taitellut taimiruukut ovat myös käteviä.

Tärkeintä on, että ruukun pohjassa on reikä, josta ylimääräinen vesi pääsee virtaamaan pois. Älä hukuta taimia veteen. Mullan tulee toki varsinkin aluksi olla kunnolla kosteaa, mutta vesi ei saa jäädä lillumaan ruukkuun, vaan sen tulee imeytyä kunnolla multaan. Tasainen kosteus on tärkeää. Muista myös helliä taimia hapella ja jos lämpöä tuntuu riittävän, tuuleta taimia pari kertaa päivässä avaamalla kansi. Rei´itä käyttämäsi muovikansi tai -kelmu.

Monissa kodeissa ikkunalauta on talon vetoisin paikka. Ikkunalaudan puolesta puhuu kuitenkin sen valoisuus. Jos ikkunalauta on kylmä, sujauta ruukkujen alle vaikkapa styroksilevyä. Paras paikka taimiruukuille on matala styroksinen laatikko. Kysy, onko ruokakauppiaallasi antaa sinulle tällaisia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja