Täikausi käy kuumimmillaan – näin vältyt tartunnalta

Yksi varma syksyn merkki on se, kun koulut alkavat tiedottaa täihavainnoistaan.

Kehotuksia kammata lasten päät tiheällä kammalla tulee elokuusta aina lokakuuhun asti, sillä tuolla aikavälillä täiepidemioita esiintyy ympäri maata runsaimmin. Toinen yleinen täitartunta-aika on tammi-helmikuussa.

Vaikuttaa siltä, että tästä täikaudesta on tulossa normaali. Yliopiston Apteekin proviisorin Laura Ahosen mukaan yrityksen täituotteiden valtakunnalliset myyntitilastot eivät suuresti poikkea aikaisemmista vuosista.

– Syksyllä aina vilkastuu täiden häätötuotteiden kysyntä, kun koulut ja tarhat alkaa. Meillä ei näy, että olisi sen vilkkaampaa kuin aikaisempinakaan vuosina.

Täiden häätö onnistuu perinteisin keinoin

Vanhat keinot täiden häätämiseen ovat edelleen kelpoja: Täishampoot ja -liuokset, tiheä täikampa sekä vaatteiden ja liinavaatteiden lämpökäsittely saavat ohjeiden mukaisesti käytettyinä täit katoamaan.

On myös tärkeää käsitellä jokaisen perheenjäsenen päänahat, vaikkei täitä olisi kaikkien päistä löytynytkään. Jos täiden häätö epäonnistuu, proviisori Laura Ahosen mukaan ei auta muu kuin aloittaa hoito alusta.

– Kun muistaa ja jaksaa kammata hiukset täikammalla näiden muiden pesutuotteiden käytön lisäksi, niin kyllä niistä yleensä päästään eroon. On myös hyvä muistaa, että nämä täit eivät ole vaarallisia ollenkaan. Ne ovat vain ehkä epämiellyttäviä, mutta sinänsä ei tarvitse olla huolissaan, vaikka se häätö vähän pitkittyisi, Ahonen muistuttaa.

Ahosen mukaan yksi syy hoidon epäonnistumiselle on se, että hiukset ovat olleet liian märät, jolloin tuote on laimentunut liikaa. Useissa tuotteissa ohjeistetaan, että hiusten tulee olla pyyhekuivat, kun ainetta käytetään. Ohjeissa on kuitenkin tuotekohtaisia eroja.

– Samoin sen vaikutusaika kannattaa lukea pakkauksen kyljestä: jotkut pidetään kymmenen minuuttia, toiset pidetään 12 tuntia, Ahonen kertoo.

Myös kotikonsteista voi olla hyötyä

Ahosen tiedossa on myös kotikonsteja, joilla täitä voidaan yrittää häätää. Esimerkiksi etikkaa ja oliiviöljyäkin hän on kuullut käytettävän täiden häätöön.

– Ihan hyvin voi kokeilla ensiapuna niitä, mutta siinä on se, etteivät ne ole kosmeettisesti niin kauhean miellyttäviä keinoja, että näillä valmiilla tuotteilla pääsee ehkä helpommalla, Ahonen kertoo.

Vaikka markkinoille on tullut tuotteilla, joilla voidaan yrittää ennaltaehkäistä täitartuntoja, Ahosen mukaan parhaiten täiltä välttyy perinteisin keinoin:

– Parhaiten välttyy sillä, että pitää kammat ja hatut ja hiustarvikkeet erossa toisten vastaavista. Ei lainailla toisten kampoja eikä pidetä pipoja ihan vierekkäin naulakoissa, niin ne ei pääse sieltä siirtymään.

Lue myös:

    Uusimmat