Taideprojekti paljastaa: Tältä Barbie näyttäisi meikittömänä ja normaalipainoisena

Yhdysvaltalaisen taiteilijan projekti näyttää, miten vääristyneitä Barbie-nuken levittämät kauneusihanteet ovat.

Barbie-nukke edustaa monella tavalla vääristyneitä kauneusihanteita. Barbie on epänormaalin pitkä, hoikka ja kapeauumainen. Yhdysvaltalainen taiteilija Nickolay Lamm toteutti kaksi Barbieen liittyvää taideprojektia. Pittsburghilainen taiteilija muunsi ensimmäisessä projektissaan Barbien mittasuhteet vastaamaan normaalin 19-vuotiaan tytön mittasuhteita. Toisessa projektissaan hän puolestaan poisti Barbien kasvoilta meikit ja paljasti, miltä maailman tunnetuin nukke näyttäisi ilman suurta maskikerrosta. Meikkien alta paljastuu huomattavasti luonnollisemman näköinen nukke.

Lamm kertoo sähköpostitse päätyneensä tekemään taideprojektit Barbiesta, koska nukkea kritisoidaan jatkuvasti.

– Tuumasin, että valittamisen sijaan voisin tehdä Barbiesta prototyyppejä, jotka näyttäisivät, että hän voisi olla paremman näköinen. En aio tehdä enempää projekteja Barbiesta. Uskon tehneeni kaiken voitavani tämän aiheen parissa, Lamm sanoo.

Taiteilija kritisoi liiallista laihuutta

Sivuillaan Lamm kertoo, että monien mielestä Barbieta ei saisi arvostella, koska kyseessä on lelu. Kukaan ei kuitenkaan pidä laihojen mallien arvostelemista outona, vaikka he ovat tunteita tuntevia, oikeita ihmisiä. Lammin mielestä ihmisten olisi hyvä pohtia, kummalla on suurempi vaikutus nuoreen tyttöön: Laihoilla malleilla vai nukella, jolla hän saattaa leikkiä joka päivä?

Taiteilija kritisoi länsimaisissa kauneusihanteissa erityisesti liiallisen laihuuden arvostamista. Normaalikokoiseksi muutettu nukke oikean Barbien vieressä näyttää, miten Barbien vartalo on epänormaalin hoikka ja rintava.

Barbieen liittyvät taideprojektit ovat saaneet Lammin mukaan yllättävän paljon huomioita. Aiheesta on raportoinut muun muassa the Huffington Post.

– En koskaan odottanut, että tästä tulisi näin suuri juttu, hän sanoo.

MTV / Emmi Maaranen

Kuvat: Nickolay Lamm

Lue myös:

    Uusimmat