Tähtitieteen harrastaja onnistui kuvaamaan Vihreän komeetan puutarhassaan Britanniassa – näkyy Maassa 50 000 vuoden välein

Brittiläinen tähtitieteen harrastaja George Chan on onnistunut kuvaamaan usean tunnin ajan Maan läheltä sujahtavaa Vihreää komeettaa. Asiasta kertoo yleisradioyhtiö BBC.

George Chan ei tarkastellut komeettaa missään hövelissä observatoriossa, vaan puutarhassaan Bramcotessa, Nottinghamshiressa Englannin keskiosassa.

Vihreä komeetta eli astronomien vaikeammin nimeämä C/2022 E3 (ZTF) löydettiin toissa vuonna kalifornialaisessa observatoriossa. Sen uskotaan olevan peräisin Oortin pilvestä aurinkokuntamme laidalta.

Komeetta nähtävissä vielä hetken aikaa

Komeetta on nähtävissä edelleen, vaikka lähimmillään Maata se olikin keskiviikkona ja eilen torstaina. Guardianin haastatteleman asiantuntijan Jake Fosterin mukaan parhaat edellytykset sen ällistelyyn on keskiyön tietämillä paikassa, jossa on mahdollisimman pimeää.

Vaikka komeetan voi havaita paljain silmin, kiikareista tai kaukoputkesta on apua. Komeetan tarkan sijainnin voi tarkistaa netistä löytyvien ohjelmien avulla.

Jos komeettaa ei saa näkyviin, toista mahdollisuutta ei heti tule. Komeetta näkyy Maassa arviolta 50 000 vuoden välein. 

Absoluuttinen kylmyys vasemmalla, korventava aurinko oikealla – tältä näytti tuore avaruuskävely maapalloa kiertävällä avaruusasemalla 0:59
Katso myös: Absoluuttinen kylmyys vasemmalla, korventava aurinko oikealla – tältä näytti tuore avaruuskävely maapalloa kiertävällä avaruusasemalla

Lue myös:

    Uusimmat