Tabu, josta ei puhuta: Seksuaalisen väkivallan uhri voi olla myös mies

Seksuaalinen väkivalta koskettaa myös miehiä, vaikka ajatuksen tasolla ensimmäiseksi ajattelemme uhrien olevan naisia. Selviytyskeinot ja toipumisen tavat noudattavat kuitenkin samaa kaavaa sukupuolesta riippumatta.

Kun puhumme seksuaalisesta väkivallasta tai raiskauksen uhreista, lähtökohtainen ja jokseenkin automaattinen ajatus on, että uhri on nainen. 

Myös miehet kokevat seksuaalista väkivaltaa, mutta siitä on huomattavasti vähemmän tutkimustietoa kuin naisten kokemuksista. Ja miehet eivät puhu siitä itsekään.

– Pojilla ja miehillä on suurempi kynnys kertoa joutuneensa seksuaalisen väkivallan uhriksi, psykoterapeutti Maaret Kallio kertoo.

– Miesten seksuaalisuuteen liittyy ylipäätään enemmän mielikuvia siitä, että ”mies tulee ja ottaa” tai jos miehellä on seksiä tai seksuaalista toimintaa, se on aina miehen mieleen. Eikä nähdä sitä, että seksuaalinen väkivalta on yhtä haavoittavaa pojalle kuin tytölle, naiselle tai miehelle.

Miesten ja naisten kokemaa kärsimystä ei ole myöskään korrektia vertailla: jokaisen kärsimys on ainutlaatuista. Toipumisprosessi vaatii samat tekijät: etenkin kuulluksi tulemisen.

– Ei siinä sinänsä mitään eroa ole, onko nainen vai mies, kyllä se rinnalle asettuminen ja kuunteleminen on keskeisempiä asioita toipumisen kannalta, sukupuolesta riippumatta.

Oo siellä jossain mun – Seksuaalisesta väkivallasta toipuminen -kirja pohjautuu 319 seksuaalista väkivaltaa, hyväksikäyttöä tai kaltoin kohtelua kokeneen suomalaisen toipumiskertomuksiin. Osa, mutta hyvin pieni osa, heistä oli miehiä.

– Siellä oli hyvin koskettavia kirjoituksia siitä, kun ei ole saanut koskaan apua tai ei ole asiasta koskaan kenellekään kertonut. Mutta kaikkein pahinta on ollut se, ettei ole uskottu. Että "eihän nyt pojille!”

– Kaikkein pahinta on tulla torjutuksi. Seksuaalioikeudet eivät ole sukupuolisidonnaisia, vaan kuuluvat ihan jokaiselle. On tärkeää tunnistaa sukupuoliin ja seksuaalisuuteen liittyviä stereotypisiä odotuksia, jotta osaa myös kyseenalaistaa niitä ja kohdata jokainen ihminen kokemuksineen aina yksilöllisesti, Kallio summaa.

Lisätietoa ja tukea: Oon siellä jossain mun – Seksuaalisesta väkivallasta toipuminen  

Lue myös:

    Uusimmat