Täällä Wincapita levisi – pyramidihuijaukseen haksahtivat koulutetut

Tuore Wincapita-tutkimus selvitti, ettei huijatuksi tulemiselta ei suojaa koulutus tai asema. Aktiivisimmat sponsorit houkuttelivat mukaan lähes puolet Wincapitaan sijoittaneista.

Klikkaa karttaa ja katso, missä kunnissa Wincapitaan sijoitettiin. Väri on sitä tummempi, mitä suurempi osuus väestöstä lähti huijaukseen mukaan.

Ville Rantala Aalto-yliopistosta analysoi väitöskirjassaan Wincapitaan sijoittajien ja heidät mukaan pyramidihuijaukseen kutsuneiden sponsorien verkostoa.

Lähdemateriaalinaan Rantalalla oli 53 000 sivua poliisin esitutkintamateriaalia. Tästä aineistosta löydettiin 3000 poliisin kuulustelemaa sijoittajaa taustatietoineen, minkä lisäksi sponsorisuhde on määritelty yli 5000 sijoittajalle.

Huijatut eivät eroa valtaväestöstä

Sijoittajissa oli ihmisiä kaikilta elämänalueilta, eivätkä he juuri eronneet valtaväestöstä.

Wincapitaan sijoittaneet olivat kuitenkin keskivertosuomalaista paremmin kouluttautuneita ja hieman suurituloisempia. Parempi koulutus ei siis suojaa huijatuksi joutumiselta. Myös poliisien ja professorien kaltaiset varovaisiksi ja kriittisiksi mielletyt tahot sijoittivat huijaukseen.

Huijatuiksi tulleista oli miehiä 80 prosenttia ja heistä yli neljänneksellä oli yrittäjätausta.

Sponsori oli monesti lähipiiristä. Kuulustelujen mukaan 16 prosentissa tapauksista sponsori oli sukulainen, 8 prosentissa työkaveri. 10 prosenttia asui sijoittajasta kilometrin säteellä.

Huijaus levisi myös harrastusseurojen ja uskonnollisten yhteisöjen välityksellä.

Keskimäärin Wincapitaan sijoitettiin 15 000 euroa, mediaanin ollessa 8000.

Pyramidihuijaus ei ole pyramidi

Sijoittaja- ja sponsorisuhteita analysoitaessa selvisi, ettei Wincapita levinnyt tasaisesti uusilta sijoittajilta toisille. Sen sijaan aktiivisin 2,5 prosenttia sponsoreista houkutteli mukaan noin 49 prosenttia sijoittajista. Noin neljäsosa sijoittajista oli toiminut sponsorina.

Wincapita levisi siis pyramidin sijaan kasvana pallona, jossa aktiivisin ryhmä levitti sijoitusneuvoja uusille sijoittajille. Leviäminen muistuttaakin influenssan sijaan sukupuolitaudin tai tietokoneviruksen leviämistä.

Rantalan arvion mukaan ilman näitä aktiivirekrytoijia huijaus ei olisi pysynyt pitkään pystyssä. Toinen tekijä oli se, että Wincapitasta pystyi nostamaan voittoja vasta kuuden kuukauden päästä liittymisestä. Ilman tätä sääntöä Wincapitan varat olisivat todennäköisesti loppuneet jo alkuvaiheessa, koska uudet varat eivät olisi riittäneet tuottojen maksamiseen

Sponsori yleensä sijoittajaa varakkaampi

Monet sponsoreista eivät liittyneet suoraan toisiinsa tai huijauksen aloittaneeseen Hannu Kailajärveen.

Aktiivisilla sponsoreilla usein ammatti tai asema, jonka vuoksi he olivat henkilökohtaisessa kanssakäymisessä monien ihmisten kanssa päivittäin.

Sponsori oli keskimäärin sponsoroitavaa suurituloisempi ja hiukan vanhempi. Miehiä sponsoroi yleensä mies, kun naisille sukupuolella ei ollut väliä.


Aiheesta uutisoi ensimmäisensä Helsingin Sanomat

Lue myös:

    Uusimmat