Mainos

Syyttäjä vaatii Halmeelle ehdollista vankeutta

Valtionsyyttäjä vaatii kansanedustaja Tony Halmeelle rangaistukseksi ehdollista vankeutta ja sakkoja. Halme ei aio pyytää eroa eduskunnasta.

Valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto vaatii kansanedustaja Tony Halmeelle vähintään viiden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Lisäksi syyttäjä vaatii sakkorangaistusta, jonka suuruus olisi 60 päiväsakkoa.

Enne vaatimuksen ilmoittamista syyttäjä kävi läpi mahdollisia lieventäviä tekijöitä. Koiviston mukaan kesäkuisia tapahtumia seuranneet terveysongelmat voidaan ottaa huomioon. Jutun saama julkisuus sen sijaan ei Koiviston mielestä ole missään nimessä lieventävä tekijä, koska Halme on itse hakeutunut julkisuuteen.

-Tässä voisi käyttää vanhaa sanontaa: Niin makaa kuin petaa, Koivisto muotoili.

Halme sanoi oikeuskäsittelyn jälkeen, että eronpyyntö eduskunnasta on nyt poissuljettu vaihtoehto. Aiemmin päivällä hän sanoi uskovansa, että selviää syytteistä sakoilla.

Tuomio annetaan tammikuun lopussa

Halmetta syytetään ampuma-aserikoksesta, vaaran aiheuttamisesta, salakuljetuksesta, laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä, huumausaineen käyttörikoksesta ja rattijuopumuksesta.

Oikeudenkäynti alkoi aamulla kello yhdeksältä Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeudenkäynnissä on kuultu Halmeen ja hänen vaimonsa lisäksi useita todistajia.

Halmeelle annetaan tuomio kahden viikon kuluttua kirjallisesti niin sanottuna kansliapäätöksenä.

Oikeudenkäynti on herättänyt poikkeuksellisen suurta kiinnostusta jo ennalta. Sitä saapui seuraamaan lukuisia tiedotusvälineitä, ja käsittelylle on varattu käräjäoikeuden suurin istuntosali.

Halme astui saliin hyvillä mielin

Halme sanoi juuri ennen oikeudenkäyntiään, että hän aikoo erota eduskunnasta, jos hänet tuomitaan vankeusrangaistukseen. Jos vankeustuomio on kuitenkin ehdollinen, mahdollinen erottaminen on Halmeen mukaan eduskunnan ja puolueiden käsissä.

-Täytyy katsoa, miten puolueet ja eduskunta äänestävät minun puolestani tai vastaan. Ihan mennään lain kirjaimen mukaan, niin kuin eduskunnassa on, Halme sanoi.

Hän uskoi kuitenkin selviävänsä sakkorangaistuksella. Halme sanoi menevänsä hyvillä mielin oikeuteen, koska siellä hän saa "itsekin kuulla, mitä on tehnyt". Hän aikoo tunnustaa oikeudessa ampuma-aserikoksen, mutta muita syytteitä ei hänen mukaansa ole syytä tunnustaa. Halme huomautti, että hän ei ole vahingoittanut kuin itseään.

Halme on tyytyväinen siihen, että pääsee kertomaan oikeudessa oman puolensa tapahtumista. Hän piti hyvänä asiana oikeudenkäynnin televisiointia, koska nyt "kansa näkee totuuden".

Katja Halme, asianajaja Heikki Lampela ja Tony Halme

Kansanedustajan syytteet tiivistetysti:

1. Ampuma-aserikos

Halme myönsi pitäneensä hallussaan luvatonta pistoolia ja siihen kuuluvia patruunoita, mutta sanoo, ettei ollut niitä itse hankkinut vaan on saanut ne lahjaksi. Lisäksi Halme esitti lieventävänä asianhaarana, että hän piti asetta suojelleksaan henkeään ja terveyttään, joita moottoripyöräjengin jäsenet ovat uhanneet.

2. Salakuljetus

Syytäjän mukaan Halme on salakuljettanut Suomeen mm. hormoneja. Halme kiisti syytteen, mutta myönsi tuoneensa maahan syytteessä mainittuja lääkeaineita, tosin selvästi vähemmän kuin syyttäjä väittää ja pelkästään omaan käyttöönsä. Lisäksi Halme sanoi, että hänellä oli reseptit kyseisiä lääkeaineita varten.

Syyttäjä lainasi doping-asiantuntija Timo Seppälän raporttia. Seppälä toteaa Halmeen hallussa olleiden lääkeaineiden määrä on niin suuri, ettei voida kuvitella kenenkään hankkineen tuollaista määrää vain omaan käyttöönsä. Syyttäjä sanoi myös edelleen Seppälää lainaten, että näitä aineita ei tuoda Suomeen muuten kuin väärinkäyttötarkoituksessa.

3. Laiton tuontitavaraan ryhtyminen

Halme kiisti syytteen, koska hänen itsensä tuomat lääkeaineet olivat maassa täysin laillisesti. Lahjaksi saamiensa lääkeaineiden alkuperää tai maahantuontitapaa Halme ei tiedä eikä voi siksi vastata niitä koskeviin kysymyksiin.

4. Huumausaineen käyttörikos

Halme kiisti syytteen, mutta myönsi oikeaksi sen, että hänen virtsastaan löytyi vähäinen jäämä amfetamiinia. Syytteensä tueksi syyttäjä luki otteita Tony Halmeen kirjasta "Jumala armahtaa, minä en", jossa hän kuvaa huumeiden käyttöään niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin. Halme sanoo, ettei ollut tietoisesti käyttänyt amfetamiinia, vaan sai sitä erehdyksessä juotuaan väärästä lasista tai joku oli laittanut sitä salaa hänen lasiinsa.

5. Rattijuopumus

Halme kiisti syytteen. Omien sanojensa mukaan hän kuljetti autoa muutamia kymmeniä metrejä eikä veren alkoholipitoisuus ylittänyt 0,5 promillea, mikä on rattijuopumuksen raja. Halme oli omien sanojensa mukaan nauttinut reilun tuopillisen olutta ajohetkellä, mutta oli vielä väsynyt viikkoa aiemmin käyneensä raskaansarjan nyrkkeilyottelun takia.

6. Vaaran aiheuttaminen tai ampuma-aseen varomaton käyttö

Halme kiisti syytteen vaaran aiheuttamisesta, koska kyseessä oli vahingonlaukaus eikä kukaan ollut aseen lauetessa ampumasektorilla. Lisäksi ei ole pystytty selvittämään, kenen sormi aseen laukaisi. Halme kuitenkin myönsi aseen varomattoman käytön.

Syyttäjän mukaan Halme latasi aseen aamuyöllä ja pyysi vaimoaan ampumaan itsensä. Tilanteesta kehkeytyi isoääninen riita, joka lopulta päättyi Tony Halmeen nukahtamiseen. Nukahtamisen jälkeen vaimo otti aseen Tony Halmeen yöpöydältä, mihin Halme heräsi. Ase laukesi, kun Tony Halme kamppaili vaimonsa kanssa aseesta.

(MTV3-STT)

Oikeudenkäynti nähdään lähes kokonaisuudessaan myöhemmin MTV:n digi-kanavalla. Nauhoitettu lähetys MTV3+ -kanavalla alkaa kello 13:30.

(Kymmenen uutiset 15.01.2004)

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Soini ei usko Halmeen oikeudenkäynnin vähentävän puolueen kannatusta. -Puolue ei ole tuomiolla, eikä aate, Soini sanoo.

(Huomenta Suomi 15.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.