Mainos

Syyttäjä vaatii 12 vuoden tuomiota hiv-tartuttajalle

Syyttäjä vaatii vähintään 12 vuoden vankeustuomiota rovaniemeläismiehelle, jonka epäillään tartuttaneen hiv-viruksen lukuisiin naisiin.

Rovaniemen käräjäoikeus on määrännyt miehen mielentilatutkimukseen. Syyttäjä Terhi Makko vastusti mielentilatutkimusta.

Hän korosti loppulausunnossaan tekojen tahallisuutta sekä sitä, että mies oli useiden vuosien ajan järjestelmällisesti pimittänyt tautinsa seksikumppaneiltaan.

- Hänen tarkoituksenaan oli päästä sukupuoliyhteyteen mahdollisimman monen naisen kanssa, Mokko korosti.

Syyttäjän mukaan mies halusi nimenomaan suojaamatonta seksiä väittämällä jopa, että hän on allerginen kondomeille. Yhden naisen kieltäydyttyä sukupuoliyhteydestä mies oli purrut haavan huuleensa ja yrittänyt suudella.

Uhrit ovat kuvailleet miestä rajuksi, Mokon mielestä rajuus liittyi miehen haluun varmistaa hi-viruksen tarttuminen.

Syyttäjän mukaan teko oli laaja ja suunnitelmallinen myös sen takia, että tekojen aikajänne on kahdeksan vuotta.

Oman tautinsa hoitoon mies suhtautui vaihdellen. Oikeudessa kuultiin otteita lääkärinlausunnosta, jonka mukaan syytetty laiminlöi aika ajoin lääkityksen ja seurannan.

Tahallisuus kiistettiin

Syytetty kiisti tahallisuuden. Hänen asianajajansa Jorma Haavikon mukaan kyse oli enintään törkeästä vammantuottamisesta ja vaaran aiheuttamisesta.

Haavikon mielestä miehellä ei ollut mitään motiivia yrittää tartuttaa naisia. Hän paljoksui syyttäjän tuomiovaatimusta ja korosti, että rangaistuksen tulee jäädä selvästi alle kymmenen vuoden.

Oikeus antaa ensi maanantaina välituomion, jossa otetaan kantaa muun muassa korvauksiin ja asianajajien palkkioihin. Istunnossa oikeus kuitenkin jo ilmoitti, että syytetty passitetaan mielentilatutkimukseen.

Asianomistajina on 21 naista, joista viisi sai hiv-tartunnan. He vaativat syytetyltä miltei 500 000 euron korvauksia. Avustajien ja asianajajien palkkiot nousevat lähes 50 000 euroon.

Syytetty sai tartunnan Thaimaassa 16-vuotiaana 1990-luvun loppupuolella. Nyt häntä syytetään viidestä törkeästä pahoinpitelystä ja yli kymmenestä törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Viruksen tahallinen tartuttaminen tulkitaan törkeäksi pahoinpitelyksi.

Teko jää pahoinpitelyn yritykseksi, jos virus ei tartu. Vuonna 2005 mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.