Poliisijoukko kohtasi käräjillä – Syyttäjä: Tietolähteiden pimittäminen heikensi luottamusta huumepoliisiin

Poliisijohdon tietolähdeoikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi käräjäoikeudessa 1:17

Kahdeksalle nykyiselle tai entiselle poliisille luettiin virkarikossyytteet Helsingin käräjäoikeudessa. Jutussa on kyse siitä, että Helsingin huumepoliisi ei syyttäjän mukaan rekisteröinyt tietolähteitään lain ja ohjeiden edellyttämällä tavalla. Syytetyt kiistävät.

Syytteessä on ketju poliiseja huumepoliisissa tietolähdetoimintaa hoitaneesta rikosylikonstaapelista huumepoliisin päällikkö Jari Aarnioon ja edelleen aina entiseen poliisiylijohtaja Mikko Paateroon saakka. Syytteet ajoittuvat vuosiin 2008-2013.

Syyttäjä Harri Tiesmaan mukaan virheellinen toiminta vaikeutti sitä miten poliisin toimintaa voidaan jälkikäteen selvittää.

Huumepoliisilla oli rekisteri

Huumepoliisissa oli tietolähderekisteri noin vuoteen 2007, mutta syyttäjän mukaan Aarnio määräsi sen lopettamisesta. Esitutkinnan mukaan tähän vaikuttivat erityisesti 2007 alkanut huumepoliisin ensimmäinen virkarikostutkinta, joka nivoutui tietolähteiden käyttöön.

Toinen esiin tuotu syy oli tietolähteiden käyttöön liittyviä poliisirikoksia selvittäneen syyttäjä Marianna Semin tekemät kotietsintäyritykset keskusrikospoliisiin vuonna 2008.

Tietolähteiden käyttö ei kuitenkaan muuttunut. Huumepoliisilla oli lukuisia tietolähteitä ja heille maksettiin palkkioita.

Korkeimpien poliisijohtajien syytteet nivoutuvat siihen, että he eivät esimiehinä huolehtineet valvonnasta.

Puolustusten mukaan ohjeet rekisteröinnistä eivät ole olleet selkeät ja rekisteröityminen on ollut tietolähteelle vapaaehtoista. Kiistaa oikeudessa on myös siitä kenen tehtävä valvonta oli. 

Mammuttimainen oikeudenkäynti jatkuu ensi kevääseen.

Lue myös:

    Uusimmat