Syyttäjä: Lahtelainen ravintoloitsija pimitti kahdelta työntekijältä yhteensä 100 000 euron palkat – teetti yli 12 tunnin työpäiviä seitsemänä päivänä viikossa

Syyttäjä vaatii lahtelaiselle ravintolayrittäjälle ehdollista vankeutta ihmiskaupasta. Syytteiden käsittely alkoi keskiviikkona Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2016–2018. Uhreja on kaksi.

Syyttäjän mukaan mies palkkasi ensimmäisen uhrin ravintolatyöntekijäksi loppuvuodesta 2016. Vaikka työsopimuksessa oli sovittu 40–50 tunnin viikkotyöajoista, syyttäjän mukaan uhri teki töitä seitsemänä päivänä viikossa, 12–15,5 tuntia päivässä.

Mies majoitti uhrin asuntoonsa, jossa uhri joutui syyttäjän mukaan vielä tekemään kotitöitä 2–3 päivänä viikossa.

Syyttäjän mukaan mies maksoi uhrille marraskuusta 2016 huhtikuuhun 2018 palkkaa vain noin 6  200 euroa.

– Hänelle ei ole maksettu erillisiä ilta- ja yötyölisiä, ylityö-, sunnuntaityö- eikä lomakorvauksia. Hänellä ei ole ollut palkallista lomaa eikä lisävapaapäiviä. Häneltä on jäänyt saamatta työssäoloajaltaan matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevan työehtosopimuksen mukaista palkkaa lisineen yhteensä 77  131,21 euroa (brutto), syyttäjä sanoo haastehakemuksessaan.

Syytetään myös toisen uhrin pahoinpitelystä

Toinen uhri oli töissä syytetyllä toukokuusta 2017 saman vuoden lokakuuhun. Myös hän teki syyttäjän mukaan 12–15,5 tunnin työpäiviä seitsemänä päivänä viikossa sekä kotitöitä syytetyn asunnossa, missä myös itse asui.

Toiselle uhrille mies maksoi syyttäjän mukaan vain tuhat euroa, jolloin työehtosopimuksen mukaista palkkaa jäi maksamatta yhteensä noin 23  400 euroa.

Syyttäjän mukaan uhrit olivat syytettyyn nähden turvattomassa tilanteessa ja riippuvaisessa asemassa. Uhrit olivat kielitaidottomia, heillä ei ollut sosiaalisia turvaverkostoja eivätkä he pystyneet itse hoitamaan käytännön asioitaan.

Syyttäjän mukaan tilanteeseen vaikuttivat myös työsuhde syytettyyn, uhrien asumisolosuhteet sekä heidän taloudellinen tilanteensa.

– Näitä asioita hyväksikäyttäen (syytetty) on ottanut (uhrit) määräysvaltaansa ja värvännyt heidät työhön ja pitänyt heidät työssä, jota he eivät ole voineet lopettaa, syyttäjä sanoo haastehakemuksessa.

Miestä syytetään myös toisen uhrin pahoinpitelystä. Syyttäjän mukaan mies löi toista uhria käsillään korville sekä lattianpesimen varrella vasempaan käsivarteen ja hartiaan.

Helsingin poliisi kertoi vanginneensa törkeästä työperäisestä ihmiskaupasta epäillyn miehen 2:13
Katso myös: Helsingin poliisi kertoi viime vuonna vanginneensa törkeästä työperäisestä ihmiskaupasta epäillyn miehen.

Lue myös:

    Uusimmat