Syyttäjä: Aarniota vastaan ei ole "savuavaa asetta"

Aarnio-vyyhden saaminen Helsingin käräjäoikeuden käsittelyyn tammikuussa on epävarmaa.

Näin sanoo Helsingin huumepoliisin hyllytetyn päällikön Jari Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi.

– Käsittelyä ei pystytä aloittamaan kahdessa viikossa siitä, kun syytteet on nostettu. Puolustus tarvitsee aikaa valmistautumiseen, kun tiedetään, mitkä syytteet nostetaan ja mitä kirjallisia todisteita ja henkilötodistajia syyttäjällä on, Leppiniemi sanoo.

Helsingin käräjäoikeus pidensi syytteennoston takarajaa tänään tämän vuoden loppuun saakka. Leppiniemen mukaan käsittelyn alkua vauhdittaisi se, jos syyttäjä nostaisi mahdollisia syytteitä sitä mukaa, kun harkinta eri rikosepäilyistä valmistuu, eikä kaikkia kerralla.

Tämä on myös syyttäjän tavoite.

– Tällaisessa vangitun jutussa lähdetään siitä, että jos jotain saadaan valmiiksi, meillä on pieni velvollisuuskin pistää asiaa eteenpäin. Vangitun jutut menevät tiettyä ohituskaistaa tuomioistuimissa. Syyteharkintaratkaisuhan voi olla sekä syytteeseen päätyvä että syyttämättä jättämiseen päätyvä, sanoo valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen.

Hän arvioi, että syyteharkinta saadaan valmiiksi kokonaisuudessaan vuoden loppuun mennessä, ellei jotain yllättävää, kuten sairastumisia tapahdu. Lisäaikaa syyttäjä haki tänään siksi, ettei syyttäjä Hirvosen mukaan ole ehtinyt kahlata läpi 25 000 sivun mittaista esitutkintamateriaalia.

Syyttäjä vaati Aarnion pitämistä vangittuna esitutkinnan sotkemisvaaran takia, vaikka esitutkinta onkin jo päättynyt ja juttu siirtynyt syyttäjien käsiin.

– Hänellähän on ammattikokemuksensa perusteella tiedossa, mistä näyttö rakentuu ja tietenkin hän voi tätä ammattitaitoaan kenties käyttää hyväkseen, jos hän vapautuisi, Hirvonen perustelee.

Hirvosen mukaan Aarniota vastaan koottu näyttö koostuu laajasta todistemassasta, eikä Aarniota vastaan ole niin sanottua savuavaa asetta.

– Näyttö rakentuu aivan normaaleista palasista; kertomuksista, erilaisista teletiedoista ja viesteistä. Tässä on hyvin paljon niin sanottua nippelinäyttöä eli valtava määrä erilaista pientä materiaalia.

Leppiniemi pitää syyttäjän nippelinäyttö-termiä osuvana. 

– Ainoa asia, josta syyttäjät ja puolustus ovat samaa mieltä, on se, että tästä jutusta tulee sekä näytöllisesti että juridisesti kovin vaikea. Syyttäjän näyttöä ja sen tulkinnanvaraisuutta tullaan käymään läpi yksityiskohtaisesti kuukausien ja kuukausien ajan.

Jos syyteittä nostetaan, Leppiniemi arvioi, että koko vyyhden oikeuskäsittely vie ainakin puoli vuotta muutaman käsittelypäivän viikkotahdilla.

Lue myös:

    Uusimmat