Syyte: Mies teippasi naisen puolustuskyvyttömäksi kotiinsa Jyväskylässä ja murhasi raa’asti – teko kesti tunteja

3:30
Poliisihallitus kertoo, miksi henkirikokset ovat lisääntyneet Suomessa.

Jyväskylän Pupuhuhdan murhaoikeudenkäynti alkoi tänään Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Rikos tapahtui 1. joulukuuta vuonna 2020.

Kolmikymppisen miehen syytetään sitoneen 1990-luvulla syntyneen naisuhrin kädet ilmastointiteipillä ja peittäneen teipillä myös uhrin pään nenää ja suuta myöten. Haastehakemuksen mukaan asunnosta löydetyt ilmastointiteipin palat ovat peittäneet lähes koko uhrin pään alueen.

Poliisi kertoi aiemmin miehen olleen naisen miesystävä.

Uhria oli lyöty nyrkillä tai jollain tylpällä esineellä lukuisia kertoja muun muassa kasvoihin, kaulaan ja vartaloon, revitty hiuksista ja pidetty voimakkaasti käsivarsista. Häntä oli hakattu metallisella veitsenteroituspuikolla sekä puisilla tuolin kappaleilla ja tuolinjaloilla esimerkiksi rintakehään. Uhria oli myös potkaistu tai painettu voimakkaasti rintakehältä, kuristettu ja nostettu ilmaan kaulasta pitäen, heitetty lattialle ja poltettu sytyttimellä.

Lista käytetystä väkivallasta ei ole tyhjentävä. Teko kesti useiden tuntien ajan. Uhri oli syyttäjän mukaan teippaamisen vuoksi täysin puolustuskyvytön ja kyvytön pakenemaan väkivaltaa.

Uhrissa yhteensä 155 vamman jälkeä

Seurauksena muun muassa uhrin koko kasvot olivat mustelman peitossa, hänellä oli useita murtumia eri puolilla kehoa ja hampaiden katkeamisia sekä aivojen alueen verenpurkaumia. Uhrin kuolinsyynä olivat useat päähän kaulaan kohdistuneet vammat, joiden seurauksena uhrin aivojen alueelle syntyi verenvuotoa. Lisäksi kuolinsyiksi mainittiin suun alueen luiden murtuminen ja hengityksen estäminen teipillä.

– Vammat ovat olleet omiaan aiheuttamaan [naiselle] suurta kipua, tuskaa ja kärsimystä, ja ne osoittavat [miehessä] päättäväisyyttä teon toteuttamisessa sekä sitkeää surmaamispyrkimystä. Tappo on tehty tarkoituksellisesti kovia tuskia uhrille aiheuttaen.

[Uhrissa] on todettu yhteensä 155 kappaletta ulkoisesti havaittavaa yksittäiseen vammamekanismiin sopivaa vammaa, syyttäjän haastehakemuksessa kerrotaan.

Ruumis puettiin ja jätettiin kadulle

Teon jälkeen mies oli nostanut alastoman ruumiin kylpyammeeseen, pessyt ja kuivannut sen ja nostanut ruumiin sängylle. Tämän jälkeen hän oli kutsunut kaverinsa paikalle auttamaan ruumiin poisviennissä. Mies puki uhrille vaatteet ja kengät sekä yhdessä toverinsa kanssa laittoi hänelle takin. Sen jälkeen hän nosti naisen olkapäilleen ja kantoi auton takapenkille.

Ruumis ajettiin noin 600 metrin päähän ja jätettiin makaamaan Vemmelsäären kevyen liikenteen väylälle.

Ruumiin siirrossa auttanut mies soitti tämän jälkeen hätäkeskukseen.

Kertoi lyöneensä silmittömän raivon vallassa

Esitutkinnassa mies on myöntänyt haastehakemuksen mukaan lyöneensä naista ”silmittömän raivon vallassa täysillä ja kovaa” tuolinjalalla, johdolla ja teroituspuikolle sekä ”teipanneensa ja kuristaneensa tätä ja tappaneensa tämän raa’asti”.

Esitutkinnassa tutustuttiin myös miehen lähettämiin viesteihin, joissa hän pyytää toveriaan hävittämään ruumista ja kertoo ”lyöneensä sitä kuin miestä”.

Väkivallasta syytetylle miehelle vaaditaan elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Ruumiin siirrossa auttaneelle vaaditaan kolmen kuukauden ehdollista tuomiota.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja