Mainos

Syytä varovaisuuteen - Järvien jääpeite poikkeuksellisen ohut

Järvien jäät ovat poikkeuksellisen ohuet koko maassa. Etelä- ja Keski-Suomen järvissä teräsjään osuus jää vielä monin paikoin alle 10 sentin. Kovatkaan pakkaset eivät välttämättä kasvata jääpeitettä, jos jäälle on kertynyt runsaasti pakkaslunta.

Ensin jäänmuodostusta haittaisi lämmin alkutalvi, ja sitten paksu lumikerros. Esimerkiksi Päijänteen suurin ulappa Tehinselkä jäätyi vasta keskiviikkona. Kehno jäätilanne lykkäsi talvikalastuksen aloitusta Päijänteellä lähes kuukaudella.

-Tässä ensimmäisiä rysiä ja katiskoita uitetaan jään alle. Tästä aloitetaan, näitä laitetaan pari päivää ja sitten päästään selälle kuhaverkon laskuun, kertoo Kuhmoisista kotoisin oleva kalastaja Ari Sorvari.

Etelä- ja Keski-Suomessa jäille ei vielä ole asiaa kuin jalan, ja silloinkin on virtapaikat ja lähteiköt on tunnettava tarkkaan. Kireistä pakkasistakaan ei ole apua kaikkialla.

- Paikoin on tuiskuttanut 30-40 senttiä lunta. Se on kyllä melko tehokas eriste. Jos siellä jään alla on sitten vielä virtausta, niin vaikutus voi olla jopa päinvastainen, että jää jopa heikkenee, kertoo tarkastaja Kimmo Häkkinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

(MTV3)

Katso Meeri Ylä-Tuuhosen juttu (Seitsemän uutiset 27.1.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.