Mainos

Syyskuu lähes yhtä lämmin kuin kesäkuu

Syyskuun keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi. Lännessä oli monin paikoin myös harvinaisen kuivaa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuun keskilämpötila vaihteli rannikko- ja saaristoalueiden runsaasta 12 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 7 asteeseen. Poikkeama keskimääräiseen oli suurimmassa osassa maata 1–2 astetta, Meri-Lapissa ja paikoin maan lounaisimmassa osassa runsaat kaksi astetta.

Kuukauden ylin lämpötila, 23,1 astetta, mitattiin Kokemäen Tulkkilassa 8. päivä syyskuuta ja alin lämpötila, -9,7 astetta, Inarin Saariselällä 22. syyskuuta.

– Syyskuu oli keskilämpötilaltaan lähes yhtä lämmin kuin tämän vuoden kesäkuu. Yleensä syyskuun keskilämpötila on lähempänä toukokuun kuin kesäkuun lämpötilaa. Ilmaston lämmetessä syyskuu on useammin yhtä lämmin kuin kesäkuu nykyisin, sanoo MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Terminen syksy oli edennyt kuukauden loppuun mennessä maan keskiosaan saakka. Keskimäärin terminen syksy on alkanut syyskuun lopussa koko maassa eteläisiä saaristoalueita lukuun ottamatta. Terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi kymmenen asteen alapuolella.

Ensilumi aikaisin osaan maata

Syyskuun sademäärä jäi maan länsiosassa alle 30 millimetriin, mutta kohosi maan itäosassa monin paikoin yli 70 millimetriin. Sadetta kertyi lähes koko maassa tavanomaista vähemmän, Pohjanmaan maakunnissa ja Keski-Suomessa yleisesti jopa harvinaisen vähän.

Tavanomaista enemmän satoi vain paikoin maan itäosassa, mutta sielläkin sademäärä kohosi näin suureksi vasta loppukuun sateiden takia.

Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Paraisten Utössä, jossa sadetta kertyi 101 millimetriä. Runsaan sademäärän aiheutti rankkasade lounaissaaristossa 22. syyskuuta. Tällöin mitattiin Utössä myös kuukauden suurin vuorokautinen sademäärä, 60,3 millimetriä.

Kuukauden lopun kylmän ilman purkaus toi ensilumen Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvalle alueelle. Tämä on Pohjois-Karjalassa harvinaisen varhain, muuallakin selvästi tavanomaista aikaisemmin. Paksuimmat kinokset mitattiin Posiolla, jossa lunta oli 25. syyskuuta 25 senttimetriä. Enemmän lunta on ollut syyskuussa viimeksi vuonna 1968, jolloin sitä oli Sodankylässä 30 senttimetriä.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.