Syyrialaisten hätä koskettaa – pakolaisia bonusrahalla myös uusiin kuntiin

Lappeenranta on yksi niistä uusista kunnista, jotka ovat päättäneet ottaa kiintiöpakolaisia. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva kertoo, että kaupunki on valmis huolehtimaan enimmillään 20 syyrialaispakolaisen kotouttamisesta.

– Ratkaisu lähti puhtaasti humanitaarisista syistä. Virkamiehet eivät ainakaan muista, että Lappeenranta olisi koskaan aiemmin ottanut kiintiöpakolaisia.

Suomi ottaa tänä vuonna vastaan 1 050 kiintiöpakolaista. Kiintiö on 300 henkilöä aikaisempia vuosia suurempi, koska Suomi on sitoutunut vastaanottamaan 500 Syyriasta tulevaa pakolaista.

Hätätapauksille varataan 100 pakolaispaikkaa

– Kiintiöpakolaisiksi valitaan henkilöitä, joita YK:n pakolaisjärjestö UNHCR esittää uudelleensijoitettavaksi Suomelle.
– Valittavat ovat useimmiten oman maansa lähivaltioissa pakolaisleireillä.
– Tänä vuonna Suomeen valitaan kiintiöpakolaisina syyrialaisten lisäksi afgaaneja, kongolaisia, sudanilaisia sekä eri maista tulevia hätätapauksia.
– Hätätapauksiksi luettavat henkilöt voivat edustaa mitä tahansa kansallisuutta ja tulla mistä tahansa maasta.
– Hätätapauksille varataan vuosittaisesta pakolaiskiintiöstä 100 paikkaa.

Lähde: Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus

Neuvotteleva virkamies Sonja Hämäläinen työ- ja elinkeinoministeriöstä luottaa siihen, että aiempaa suurempi pakolaismäärä saadaan sijoitettua kuntiin.

– Ennakkotietojen mukaan uusia, pakolaisia vastaanottavia kuntia on löytynyt ainakin viisi, Lappeenrannan lisäksi Sipoo, Lohja, Närpiö ja Siikajoki.

Pakolaisten uusiksi vastaanottajiksi luokitellaan myös ne kunnat, jotka ovat ottaneet aiemmin pakolaisia mutta pitäneet vastaanottamisessa taukoa.

Ensi kertaa bonusrahaa

Valtio tarjoaa ensimmäistä kertaa 20 000 euron bonusrahan kunnille, jotka aloittavat pakolaisten vastaanoton. Lisäksi kunnille maksetaan tänä vuonna vastaanotettavista pakolaisista ylimääräinen avustus.

– Pakolaisten kotouttaminen vaatii resursseja, joten perusedellytyksenä on, että kustannusten korvaus on kohdillaan. Raha ei ole kuitenkaan etusijalla. Pakolaiset eivät ole kauppatavaraa, sanoo pohjoispohjalaisen kunnan Siikajoen kunnanjohtaja Kaisu Tuomi.

Runsaan 5 000 asukkaan Siikajoki on päättänyt vastaanottaa 25 kiintiöpakolaista. Kunnalla on kokemusta vietnamilaisten kotouttamisesta 2000-luvun alkupuolelta.

– Meillä on pääosin hyviä kokemuksia. Olemme saaneet kuntaan kansainvälisyyttä ja suvaitsevaisuutta.

Ylimääräisen kertakorvauksen saavat myös kunnat, jotka nostavat merkittävästi vastaanotettavien pakolaisten määrää. Tällainen korvaus on luvassa Tampereelle, joka on päättänyt lisätä kiintiöpakolaisten määrää tänä vuonna 50:llä.

Pormestari Anna-Kaisa Ikosen mukaan normaali kiintiö on 70 henkeä.

– Kun ottaa huomioon syyrialaisten hädän, halusimme Tampereella kantaa vastuumme, hän sanoo sähköpostiviestissään.

Huono talous jarruna

Osa kunnista kieltäytyy pakolaisten vastaanottamisesta huonon taloustilanteen takia. Perusteena kieltäytymiselle on myös se, että kunnilla ei ole tarjota pakolaisille asuntoja, sanoo asiantuntija Hanna Määttä Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta.

Kainuussa Kuhmossa pakolaiskysymys herätti voimakasta keskustelua. Valtuusto päätyi joulukuussa kielteiselle kannalle vedoten huonoon taloustilanteeseen.

Moni kunta pohtii vielä ratkaisuaan ja toivoo ely-keskuksilta lisää tietoa tuista. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla Pyhäjärvi aikoo järjestää pakolaisten vastaanottamisesta yleisötilaisuuden. Pyhäjärvellä ei ole kokemusta pakolaisista. 

Lue myös:

    Uusimmat