Syvän lumen kelkkailu on kasvava ilmiö – kelkkailualueiden puute on tuonut tulonlähteen maanomistajille

Syvän lumen kelkkailualueista on Suomessa kova pula 2:07
Syvään lumeen hakeudutaan kelkkailemaan, kun reitillä ajaminen alkaa kyllästyttää. Laji vaatii kykyä lukea maastoa esimerkiksi kantojen, mättäiden tai suonsilmäkkeiden varalta. Katso videolta, miten hurjaksi meno yltyy!

Syvän lumen kelkkailu eli niin sanottu freeride on yleistynyt nopeasti viime vuosina. Ongelmaksi on kuitenkin muodostunut se, että kotimaassa sopivista maastoista on pulaa, eivätkä yksityiset maanomistajat ole lämmenneet lupien myynnille.

Maanomistajat ovat huolissaan esimerkiksi taimikkovahingoista, minkä vuoksi lupia ei heltiä. Metsähallitus ja yhteismetsät ovat kuitenkin saaneet luvista tuloja. Metsähallituksella on syvän lumen kelkkailualueita Kuhmossa, Puolangalla ja Keuruulla vajaa 3 000 hehtaaria.

Posion yhteismetsä on kuitenkin edelläkävijä, ja myy päivälupia kelkkailulle. Koron alue onkin Suomen ykköskohteita, sillä yhteismetsällä on syvän lumen kelkkailuun osoitettuja alueita yli 20 000 hehtaaria. Taimivahinkoja tai muita rikkeitä ei ole havaittu.

– Me ei myydä lupia ennen kuin siinä vaiheessa, että lunta on riittävästi, sitten luvanmyynti alkaa, kun kelit sallii, Posion yhteismetsän toiminnanjohtaja Markus Laatikainen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat