Syvältä Grönlannin jään alta löytyi kraateri, joka nielaisisi pääkaupunkiseudun Keravaa myöten

Tutkijat löysivät 31 kilometrin kokoisen meteorikraaterin syvältä Grönlannin jään alta 1:05

Tutkijat löysivät Grönlannin itärannikolta jään alta kraaterin, joka on 31 kilometriä halkaisijaltaan ja 300 metriä syvä.

Jos kraaterin eteläisin reuna olisi Helsingin päärautatieaseman kohdalla, pohjoinen reuna imaisisi Järvenpäätäkin mukanaan.

CNN:n havainnevideolla näytetään, että kraateriin uppoaisivat mutkitta USA:n pääkaupunki Washington ja Ranskan pääkaupunki Pariisi.

Kraaterin uskotaan syntyneen yli 3 miljoonaa vuotta sitten, kun 800 metriä leveä meteoriitti osui Maahan.

Jos kraaterilöytö vahvistetaan tieteellisesti pitävästi, se on ensimmäinen jäätikön alta löytynyt kraateri. Se on myös yksi 25 suurimmasta kraaterilöydöistä.

Tutkijat vaativat lisää näyttöä

Tutkimusryhmä on selvittänyt kraaterihavaintonsa paikkansapitävyyttä kolmen vuoden ajan. Tutkimus alkoi vuonna 2015, kun tutkijat epäilivät NASAn datan perusteella Grönlannin jäätikön alla piilevän kraaterin.

Aivan 100-prosenttisen varma kyseinen löytö ei kuitenkaan vielä ole. Esimerkiksi NBC kertoo, että tiedeyhteisö vaatii vielä selkeämpiä todisteita kraaterin olemassaolosta, vaikka se jo nykyisten havaintojen perusteella todennäköistä onkin.

Tutkijoiden haasteena on se, että kraateria on erittäin vaikeaa päästä tutkimaan massiivisen jääpeitteen alle. Toistaiseksi kraateria on voinut tutkia vain erilaisilla tutkakuvilla.

Lue myös:

    Uusimmat