Kansallispuistoissa on kirjattu kävijäennätyksiä, ja ruskaviikkojen aikana vierailijoita on ollut erityisen paljon pohjoisen puistoissa. Retkeilykausi näyttää myös jatkuvan poikkeuksellisen myöhään yli koulujen syyslomien. Ruuhkien ja maaston kulumisen välttämiseksi Metsähallitus toivoo, että retkeily suuntautuisi myös muihin kuin suosikkikohteisiin.
Karhunkierros on yksi Suomen suosituimmista patikkareiteistä. Oulangan kansallispuistossa oli heinäkuussa ennätykselliset lähes 70 000 kävijää ja syksy on jatkunut erittäin vilkkaana.
– Tiedettiin, että korona ja matkustusrajoitukset varmasti lisää kotimaan matkailua, mutta on nämä Oulangan luvut kyllä niin huikeita, että en ihan näin isoja osannut odottaa, puistonjohtaja Sari Alatossava Metsähallituksesta kertoo.
Metsähallitukselle kansallispuistojen supersuosio on mieluista, mutta se tuo myös huollolle lisätyötä ja kuluja. Esimerkiksi pysäköintialueita on tarve laajentaa ja on osin jo laajennettukin.
Säännöissä kertaamisen varaa
Suosio näkyy myös puistoissa. Kitkajoen ylittävillä silloilla on jouduttu jopa jonottamaan, eräiden matkaajien mukaan jopa yli puoli tuntia.
Kansallispuistoissa on käynyt paljon uutta väkeä ja osa vain piipahtaa pikavierailulla. Samalla on käynyt ilmi, että retkietiketti on isossa porukassa välillä hukassa. Suojelualueella on jokamiehenoikeuksia tiukemmat säännöt ja poukkoilu polulta kuluttaa maastoja. Sääntöjä venyttävät tai jopa rikkovat "omat ratkaisut" uhkaavat suojelutyötä.
– Jos kaikki 67 000 päättävätkin käydä jossakin semmoisessa paikassa, missä ei ole reittiä, niin näkyyhän se siellä maastossa, Metsähallituksesta todetaan.