Syrjiikö Ruotsi suomea puhuvia lapsia? Kolme perhettä vaatii vastausta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta – "Pieniä lapsia on itketetty ja traumatisoitu"

6:23
Thulinin ja Harjun perheen lapsia kesälomalla Skånessa. Thulinin perheen lapset käyvät alakoulua Västeråsissa. Suomi-luokkaa käyvien lasten tilanteesta MTV Uutiset Livelle kommentoi juristi Johanna Parikka Altenstedt.

Kolme perhettä on tehnyt valituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen västeråsilaisen alakoulun toiminnasta. 

Perheiden oikeudellisen edustajan, juristi Johanna Parikka Altenstedtin mukaan osa koulun työntekijöistä on kieltänyt lapsia puhumasta suomea tietyissä tilanteissa.

– Suomea on kielletty puhumasta yhteisillä tunneilla ruotsinkielisten kanssa. Näitä tilanteita ovat olleet esimerkiksi jumppatunti, välitunti, iltapäivätoiminta ja kouluretket.

– Suomea on saanut puhua vapaasti vain suomenkielisen opettajan kanssa niiillä tunneilla, jotka ovat suomenkielisiä. 

Johanna Parikka Altenstedtin mukaan ikäviä tilanteita on tapahtunut useammalle lapsille jo parin vuoden ajan.

– Yhdessä istuneita seitsemänvuotiaita lapsia on erotettu toisistaan ja laitettu eri paikkaan luokassa. Heille on sanottu, että eipäs supista siellä suomeksi, koska ruotsalaiset lapset mukamas eivät pitäisi siitä.

– Pieniä lapsia on itketetty ja traumatisoitu suomen kielen takia. 

Pitkä valitusrumba jo takana

Perheet ovat valittaneet juristi Johanna Parikka Altenstedtin mukaan asiasta rehtorille, kunnan koulutoimen valvontaviranomaiselle, syrjintäviranomaiselle ja oikeusasiamiehelle.

Tämä ei ole johtanut muutokseen.

– Suomenkielisten lasten tilannetta ei ole otettu vakavasti, vaikka suomi on vähemmistökielen asemassa Ruotsissa. Västerås saa erityisesti varoja Ruotsin valtiolta siihen, että suomen kieltä on lasten keskuudessa opetettava, tuettava ja kehitettävä.

MTV Uutiset sai luettavakseen perheiden ihmisoikeustuomioistuimelle lähettämän valituksen.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti. 

Voit katsoa perheiden oikeusedustajan Johanna Parikka Ahlstedtin haastattelun ylläolevalta videolta!

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja