Syövästä selvinnyt: Herran jestas olin kauhuissani!

Syöpä on aina vakava paikka sairastuneelle ja lähipiirille. MTV3 haastatteli harvinaisesta syövästä selvinnyttä. Sairautta hoidettiin aluksi harmittomana rasvapattina.

Kädet siirtävät näyteputkia paikasta toiseen helsinkiläisessä laboratoriossa. Käsipari on vuorattu läpikuultavilla kumisilla käsineillä. Toisen käden sormikkaista näkee, kuinka sormipusseista on täytettynä vain kolme. Hanskojen kanssa häärää tutkimusassistentti Maarit Kajosaari, jonka kaksi oikean käden sormea on amputoitu - niissä oli syöpä.

– Muistan, kuinka aluksi häpesin puuttuvia sormiani ja kättäni. Joskus minulta kysyttiin, että hakkasiko miehesi sormesi irti! Vastasin, että eiköhän hän hakkaisi ennemmin päähän, Kajosaari muistelee.

Yli kymmenen vuoden taistelu

Maarit Kajosaari sai outoja näppyjä käteensä reilu 15 vuotta sitten. Kajosaari hakeutui lääkäriin ja pahkurat diagnosoitiin rasvanäpyiksi. Kajosaaren oikea käsi leikattiin ja ongelman piti olla ohi.

– Näpyt tulivat kuitenkin takaisin ja kädestä tuli todella kipeä. Uuden leikkauksen jälkeen koepalat vietiin vihdoin patologille ja sittenhän se selvisi - minulla oli syöpä, kertoo Kajosaari.

Kajosaari ja hänen lähipiirinsä olivat kauhuissaan. Hänelle diagnosoitiin olevan käsien luussa sarkooma, joka on tukikudossyövän yleisnimi.

– Ajattelin, että herran jestas! Täysin tuntematon sairaus niin minulle kuin lääkärilleni. Olin kauhuissani, lähipiirini oli kauhuissaan. Se oli elämän ja kuoleman hetki, Kajosaari muistelee.

"Syöpä ei ole enää kuolemantuomio"

Kajosaari sai alun viivyttelyn jälkeen kuitenkin asianmukaista hoitoa. Häneltä jouduttiin amputoimaan kaksi sormea, sädehoito ja fysioterapia kestivät vuosia. Ajatus lähestyvästä kuolemasta hiipi vierellä pitkään, mutta kymmenen vuoden seurantajakson jälkeen pelko on vihdoin taittunut.

– Ei ole enää sellaista kauhua kuin silloin. Esimerkkini todistaa, että syöpä ei ole enää välttämättä kuolemantuomio, Kajosaari muistuttaa.

Kajosaari on toiminut sairauden voitettuaan sarkoomaan sairastuneiden tukihenkilönä. Hän myös palasi töihin samoihin tehtäviin.

Sarkoomaa esiintyy Suomessa harvoin. Sairastuneita on vuositasolla muutama kymmenen, paranemisprosentti on yli 70.

Lue myös:

    Uusimmat