Syöpähoidot kehittyneet Suomessa – jo yli puolet paranee pysyvästi

1:54

Toholampilainen Eveliina Määttälä istahtaa kahvipöytään hyväkuntoisen ja iloisen oloisena. Mistään ei huomaa, että takana on sädehoitoja ja erilaisia muita syöpähoitoja kahden ja puolen vuoden ajalta.

– Sairastuin ensimmäisen kerran melanoomaan silloin kun olin neljätoista eli yläasteella. Huomasin luomen selässä, joka oli pahannäköinen ja poistatin sen. Siinä havaittiin sitten pahalaatuinen melanooma, kertoo Eveliina.

Seurasi kirurginen poisto ja ihonsiirto. Viiden vuoden kontrollin jälkeen näkyi että kaikki oli poissa.

– Luulin että minun syövän sairastaminen oli tältä elämältä siinä, kertoo Eveliina.

Kahdeksantoista vuotta myöhemmin Eveliina Määttälän syöpä uusiutui ja tällä kertaa sairaus oli levinnyt ylävartalon imusolmukkeisiin.

– Nyt on tilanne se, että olen kahden ja puolen vuoden aikana saanut uusia syöpähoitoja eli täsmälääkehoitoa tablettimuotoisena lääkityksenä. Kun siitä loppui paukut, niin siirryttiin biologisiin lääkkeisiin eli immunologisiin syöpähoitoihin, kertoo Eveliina.

Hoito Euroopan kärkeä

HYKSin syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoo, että Suomessa syöpähoito etenee reippain askelin.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomi on ollut ihan Europan kärkimaita, mitä tulee syövän hoitotuloksiin. Vieläpä niin että Suomessa nämä syövänhoitotulokset on olleet ihan parhaita Euroopassa, mutta keskimääräistä vähäisemmin kustannuksin, kertoo Mattson.

Usein moititaan suomalaista terveydenhuoltoa, mutta syövän osalta tilanne on toinen.

– Meillä hoitoketjut on toimineet riittävän hyvin. Toki aina on parantamisen varaa, mutta sanoisin että Suomen terveydenhoitojärjestelmä syövänhoidon osalta on ollut hyvä jo tähän asti, arvioi Mattson.

Leikkaushoito on kehittynyt

Jos lääkehoito on kehittynyt, myös leikkaamisessa on menty säästeliäämpään ja tehokkaampaan suuntaan.

– Se on muuttunut elimiä säästävämpään suuntaan. Leikkausta täydennetään sädehoidoilla ja kirurginen hoito on enemmänkin syövän paikallishoitoa, kuvailee Mattson.

Taistelu syöpää vastaan jatkuu silti kaikilla rintamilla.

– Sanoisin, että me olemme jo yli puolessa välissä! Noin 65 prosenttia syöpään sairastuneista elää yli viisi vuotta ja valtaosa, yli puolet paranee - voi ajatella, että paranee pysyvästi, kertoo Mattson.

Elina Määttälä on saanut nyt täsmälääkkeiden lisäksi myös sädehoitoa.

– Nyt odotellaan sitten taas uutta kuvausaikaa ja katsotaan, mikä on minun kehon kokonaisvaltainen tilanne, sanoo Eveliina Määttälä rauhallisesti.

Hän suhtautuu sairauteensa tyynesti.

– Sain heti alussa aivan loistavaa tukea Suomen Syöpäpotilaat -yhdistykseltä. Sieltä ohjattiin vertaistuen pariin ja sitä kautta tapasin muita nuoria sairastuneita. Tajusin, että en ole ikävä kyllä ainoa kolmikymppinen syöpää sairastava, hymähtää Määttälä.

Kysymykseen oman sairautensa ennusteesta Määttälä vastaa näin.

– On varmasti ennusteita, mutta suoraan sanottuna en ole niitä enää seuraillut, hymyilee Määttälä.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja