Synkeä tuomio elämänmuutokselle: Ihmisen perusluonne ei muutu

Helmi kysyi lukijoiltaan, voiko ihminen muuttua. Vastausten perusteella kävi ilmi, että ihminen voi muuttua vain hyvin pienissä asioissa.

Kerran pettäjä, aina pettäjä? Helmi kysyi lukijoiltaan, voiko ihminen muuttua, vai pysyvätkö luonteemme peruspiirteet aina samoina. Kyselyyn tuli yli 4800 vastausta.

"Dominoivat persoonallisuudenpiirteet peritään geeneissä"

Vastanneista noin 53 prosenttia uskoi, että ihminen voi muuttaa itseään vain pienissä asioissa. Vastanneet uskoivat, ettei ihmisen perusluonne ja ikävät piirteet eivät hevillä katoa, mutta niitä voi häivyttää kokemuksen ja opettelun kautta.

Vastaajien mukaan vain omaa käytöstään voi todella muuttaa, ja siksi huomio tulisikin kiinnittää omiin tekemisiin sen sijaan, että yrittäisi muuttaa toisia. Toista ihmistä saattoivat vastanneiden mukaan muuttaa vain rajut elämänmuutokset, kuten uskoon tuleminen ja rakastuminen.

– Iän myötä huomaa toisissa ihmisissä sellaisia ikäviä piirteitä, mitä tunnistaa itselläänkin olevan. Olen pyrkinyt päästämään niistä irti ja olla ottamatta esimerkiksi kantaa toisten ihmisten arvostelemiseen. Pyrin pitämään asioita enemmän oman pääni sisällä, vaikka välillä se tuntuu vaikealta. Olen vapaaehtoistyössä ja joutunut näkemään kaikenlaista. Toista ihmistä ei voi muuttaa, mutta omaa käytöstä voi...

– Dominoivat persoonallisuudenpiirteet peritään geeneissä, eikä niitä voi juuri muuttaa. Toki aikuisena reagoimme eri tavalla esimerkiksi pettymykseen kuin 3-vuotiaana, mutta perusluonne ei muutu.

– Ihminen voi muuttua suurestikin erilaisten kokemusten myötä, mutta tuskin kokonaan "toiseksi ihmiseksi". Jollei sitten ole saanut esimerkiksi vakavaa päävammaa tai muuta sellaista. Itse olen elämäni varrella muuntunut vetäytyvästä seuralliseksi ja kovanaamasta tunteelliseksi. Muutokset voivat näyttää suuriltakin ulkoapäin, mutta itse en koe muuttuneeni, vaan ainoastaan reagointitapani ympäristöön ja lähimmäisiin on kehittynyt. Ainakin henkilökohtaiset arvoni ovat pysyneet samoina niin kauan kuin jaksan muistaa.

– Perusluonne ei voi mielestäni muuttua, mutta tiedostamalla ja kovalla työllä voi muuttaa käyttäytymistään ja asennoitumistaan asioihin.

– Luonne on ihmisessä itsessään syvällä kiinni. Ei sitä pysty täysin muuttamaan. Käyttäytymistä toki, mutta kyllä se oikea luonne sieltä silloin tällöin tulee esiin.

– Uskoon tulo, rakkaus, Se oikea ainakin voivat muuttaa elämänarvoja paljonkin. Uskonto muuttaa ja elämän asiat haetaan raamatusta. Rakkaudessa oman rakkaan löytäminen muuttaa kun hän voi mennä ystävien edelle ja vietetään yhteistä aikaa.

"Uskoon tuleminen muutti radikaalisti luonnettani"

Vastaajista yli 36 prosenttia uskoi, että ihminen voi muuttua aivan kokonaan, eikä perusluonnekaan ole välttämättä pysyvä ominaisuus. Varsinkin ikääntyminen koettiin muokkaavaksi tekijäksi, joka hioi luonteesta pahimmat särmät pois. Moni vastaaja oli itse tehnyt täydellisen muutoksen elämässään ja tiesi tätä kautta, että muuttuminen on mahdollista.

– Uskon, että ihminen voi muuttua voimakkaastikin kokemusten ja elämän myötä. Toinen ihminen ei sen sijaan voi toista muuttaa, eikä ihminen voi muuttua muuksi pelkästään siksi että haluaisi muuttua. Taustalla on oltava jotain sellaista koettua, joka vaikuttaa niin voimakkaasti, että ihminen muuttuu.

– Perusluonnetta ei voi mielestäni kovin paljon muuttaa, mutta jotakin sentään jo ikäkin tuo tullessaan, vanhetessaan ihminen oppii suvaitsevammaksi ja ajatus muuttuu omien kokemuksien myötä.

– Kyllä ihminen voi muuttua luonteensakin puolesta, varsinkin jos elää pitkään. Monesta "jäykästä" henkilöstä voi tulla vanhemmiten pehmeämpi ja joustavampi; elämänkoulu muokkaa. Itse olen muuttunut valtavasti nuoruusajoista lähtien, mutta siihen ovat vaikuttaneet elämänkokemukset. Perusluonne kuitenkin pysynee samana... Ihan kaikkea ei varmaankaan voi luonteessaan muuttaa, eli jokin ydin siellä pysyy.

– Kyllä ihminen voi muuttua. Varsinkin uskoon tuleminen muutti radikaalisti luonnettani. Lopetin kapakoimisen, tupakoimisen, sekä epäterveelliset elämäntavat, koska sellainen ei kiinnostanut enää vähääkään! Luonteeni on muuttunut rohkeammaksi, sosiaalisemmaksi, ja avoimemmaksi kuin nuoruudessani. Olen oppinut, että elämä kantaa, eikä ole tarpeen murehtia ja huolehtia asioista etukäteen.

– Tietysti ihminen voi muuttua. Muuttua voi, kun ihminen saa riittävästi omaa aikaa ja tilaa kehittyäkseen sekä jokin suuri tai äkillinenkin kriisi voi tehdä voimakkaitakin muutoksia.

– Itse muutin itseni radikaalisti ja tietoisesti. Laihduin, ostin uuden kodin, katkaistiin vanhat ihmissuhteet tuholliset sellaiset, vaihdoin sukunimeni ja puhelinnumeroni. Luovuin entisistä unelmista ja loin uusia. Entistä minääni ei ole, se on kuollut.

– Halu oikeasti muuttua saa ihmeitä aikaan. Itse olin muutama vuosi takaperin aivan erilainen. Olin todella mustasukkainen ja itsekäs, taisin kuvitella, että kaikki pyörii vain minun ympärilläni. Otin kaikki toisten sanomiset itseeni ja halusin määrätä aina kaikkien tekemisistä. Ystäväni huomauttelivat asiasta usein, mutta en ottanut sitä kuuleviin korviinikaan. Vasta kun useammat ihmiset alkoivat vältellä minua idioottimaisen käytöksen vuoksi, tajusin, että minun on muututtava, jos haluan, että minulla edes on ystäviä. Aloin kiinnittää käytökseeni paljon huomiota, aluksi toisten paremmin huomioon ottaminen olikin vaikeaa ja niin sanottua esittämistä, olisin edelleen halunnut pomottaa ja olla itse päällepäsmärinä. Huomasin kuitenkin, miten paljon enemmän minusta pidettiin kun unohdin sellaisen asian kuin itsekkyys, ja miten paljon hyvää sain toisilta takaisin, kun otin heidät itse huomioon. Muutos oli suuri ja tiedän, ettei se ole vain oma luuloni, että olisin muuttunut. Ystäväni naureskelevat joskus vanhoille ajoille ja puhuvat minun ennen olleen "monsteri". Vaikka se on vain huumoria, siinä piilee totuus. Tein pysyvän muutoksen ja tulen aina olemaan ylpeä siitä, että opin kunnioittamaan toisia, koska sitä kautta olen saanut myös itse paljon kunnioitusta.

"Ihminen ei todellakaan voi muuttua"

Vastanneista noin yhdeksän prosenttia ei uskonut ihmisen voivan muuttua. Vastaajien mukaan pahoista tavoista tai huonoista tottumuksista ei pääse eroon. Vastaajien mukaan henkilö voi kuvitella muuttuneensa, mutta vanhat tavat saattavat ilmaantua takaisin kummittelemaan esimerkiksi kriisin hetkellä.

– Ihminen ei todellakaan voi muuttua, ellei tipu tikapuilta ja menetä muistiaan. Voihan sitä oppia olla purematta kynsiään tai muuta sellaista, mutta jos joku on luonteeltaan idiootti, niin kyllä se sitä tavalla tai toisella on aina. Jos esittää muuttuneensa, niin sitä kutsutaan näyttelemiseksi eli filmaamiseksi. Jotkut osaa sen taidon oikein hyvin. Psykopaatit parhaiten!

– Ihminen voi yrittää muuttaa luonnettaan ja kuvitella muuttuneensa, mutta kriittisissä tilanteissa aina tulee se oma perusluonne esiin. Totta kai, jos on todella hyvät näyttelijänlahjat, voi saada itsensä ja muut uskomaan luonteestaan muuta kuin se on, mutta…

– Tietoisesti voi yrittää käyttäytyä eri tavalla, mutta ei se tarkoita että ihminen pohjimmiltaan olisi muuttunut. Silloin ei vain enää ole oma itsensä.

– Paha on aina paha. Hyvä on hyvä, josta saattaa tulla katkera pettymysten myötä. Kateellinen on aina kateellinen. Ahkera on aina ahkera. Silmät paljastaa, mitä suu valehtelee.

– Olosuhteet muuttuvat, mutta ihmisen luonne ei. Toki ihminen voi oppia tekemistään virheistä ja siten muuttua. Kaikilla ihmisillä on heikko puolensa, toiset ovat heikkoina rahaan, toiset johonkin muuhun. Eikä luonnetta tarvitsekaan muuttaa, ellei jokin piirre itseä tai läheisiä häiritse. Kaikkien luonteessa on hyvää ja pahaa, se mikä toisessa on hyvää, toisessa on pahaa, ja toisinpäin.

MTV3/Helmi

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja