Syksyn maukkaat omenaherkut

Illat pimenevät ja omenat kypsyvät. Perinteisen omenapiirakan lisäksi maukkaan kirpeät hedelmät sopivat myös moniin muihin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Omena maustaa hyvin myös suolaiset herkut.

Mikäli omassa puutarhassa ei kasva omenapuuta, löytyy kauppojen valikoimista erivärisiä ja -makuisia omenia jokaiseen makuun. Kostea sää on hieman verottanut omenasatoa Suomen viljelmillä, mutta runsas lajikkeiden kirjo kotimaisia omenia on pian saatavilla. Muun muassa Valkea kuulas- ja Jättimelba -lajikkeet ilmestynevät kauppojen hyllyihin syyskuun aikana.

Omena-rahkatorttu

Pehmeä rahkatäyte on Aki Wahlmanin herkullisen omenatortun salaisuus.

Pohja:
100 g leivontamargariinia tai voita
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 tlk (à 250 g) Pirkka maitorahkaa
1 dl Pirkka vispikermaa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 rkl sitruunanmehua
1 tl sitruunan raastettua kuorta
2 tl Pirkka vanilliinisokeria
1 dl Pirkka mantelirouhetta

Pinnalle:
2-3 (400 g) hapanta omenaa
1/2 dl fariinisokeria
1/2 tl kanelia

Vaahdota rasva ja sokeri. Sekoita joukkoon muna ja keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe. Levitä taikina voidellun irotpohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille.

Sekoita rahka, kerma, munat, sokeri, sitruunanmehu ja -kuoriraaste, vanilliinisokeri sekä mantelirouhe. Kaada rahkaseos pohjataikinan päälle.

Kuori omenat tarvittaessa ja leikkaa lohkoiksi. Asettele lohkot limittäin ympyrän muotoon rahkaseoksen päälle. Ripottele omenoiden päälle fariinisokeria ja kanelia.

Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla noin 55 minuuttia. Jos torttu alkaa tummua paiston aikana, peitä se leivinpaperilla tai alumiinifoliolla. Irrota kakku vuoasta täysin jäähtyneenä.

Kumottava omenapaistos

Mehevän paistoksen kanssa maistuu jäätelö tai vaniljakastike. Edullinen paistos on syksyn nopein ja helpoin jälkiruoka.

1 paketti valmismurotaikinaa
3-4 isoa omenaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
10 g voita
vaahterasiirappia

Kuori omenat ja lohko ne. Voitele piirasvuoka ja levitä omenalohkot tasaisesti vuoalle. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Tiputtele voinokareita omenoiden päälle ja peitä ohueksi kaulitulla murotaikinalla. Pistele muutamia ilmareikiä taikinan pintaan.

Paista 180-200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes murotaikina on kypsää. Aseta iso lautanen piiraan päälle ja kumoa se pois vuoastaan. Tarjoa lisäksi vaahterasiirappia ja vaniljajätelöä.

Kokeile myös omenoista valmistettua pannukakkua ja uunijäätelöä.Eksoottisempaa herkkua kaipaaville tarjoavat haastetta gorgonzola-omenat.

Omenainen makkaragratiini

Makeiden piiraiden ja paistosten lisäksi omenat sopivat myös suolaisiin ruokiin. Omenat raikastavat ja tuovat makeutta liharuoille.

1 pkt (400 g) Pirkka A-lk:n ruokalenkkimakkaraa
2 omenaa
2 sipulia
1 iso keltainen paprika
1 rkl öljyä
1 tlk (500 g) Pirkka tomaattimurskaa
3 rkl Pirkka Thai sweet chilikastiketta
2 rkl sinappia
1 rkl omenaviinietikkaa
1-2 valkosipulinkynttä
1/2 tl suolaa
noin 2 dl (100 g) Pirkka emmental-mozzarella juustoraastetta

Poista ruokalenkkimakkarasta kuori ja leikkaa makkara noin 1/2 cm:n viipaleiksi. Poista omenoista siemenkodat omenaporalla, kuori ja viipaloi ne. Leikkaa kuoritut sipulit ja paprikat ohuiksi renkaiksi.

Kiehauta sipulirenkaat pannussa tilkassaöljyä tai kypsennä niitä mikrossa muutama minuutti. Lado ainekset limittäin laakeaan voideltuun uunivuokaan.

Mausta tomaattimurska chilikastikkeella, sinapilla, omenaviinietikalla, hienonnetulla valkosipulinkynnellä ja ripauksella suolaa. Kaada maustettu tomaattimurska makkara, omena- ja vihannesviipaleiden päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa makkaragratiinin kanssa keitettyjä perunoita tai perunasosetta, maustekurkkua ja vihreää salaattia.

Omenat sopivat myös muihin suolaisiin herkkuihin. Kokeile vaikkapa omena-sipulisilakoita, kyssäkaali-omenapaistosta tai punajuurigraavattua siikaa omena-piparjuurikastikkeella.

Kevyt omena-mansikkaleipä

Leipä mansikoiden ja omenan kera ei ole ollenkaan hullumpi yhdistelmä. Maista ja ihastu!

1 viipale moniviljaleipää
2 rkl Viola tuorejuustoa
50 g omenaa
2 dl mansikoita (osittain soseutettuna)
basilikaa (tuoretta tai vähän kuivattua)

Paahda leipä ja voitele se tuorejuustolla. Nosta päälle kapeat omenalohkot ja valuta päälle osittain soseutetut mansikat.

Lisää pinnalle tuoretta tai kuivattua basilikaa. Nautiskele!

Teksti: MTV3

Kuvat: Myllyn Paras, MTV3 ja Ruokakesko

Lue myös:

    Uusimmat