Sydänviikolla muistutetaan: Pienillä teoilla hyvä sydän

Ensi sunnuntaina käynnistyvää valtakunnallista Sydänviikkoa vietetään tänä vuonna teemalla "Pienillä teoilla hyvä sydän". Suomen Sydänliitto haluaa kampanjallaan muistuttaa, ettei terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen vaadi isoja muutoksia ja suuria ponnisteluja, vaan pienilläkin arkipäivän teoilla voi vaikuttaa merkittävästi omaan terveyteen. Sydän kuin sydän tykkää vähärasvaisesta ja -suolaisesta ruuasta, riittävästä liikunnasta, tupakoimattomuudesta, kohtuullisesta alkoholinkäytöstä, elämänilosta ja hyvistä ihmissuhteista. Erityisen huomion kohteena ovat tänä vuonna lapset ja nuoret, sillä sydänliiton projektipäällikkö Mika Pyykön mukaan nuorena opitut elämäntavat ja ruokatottumukset säilyvät yleensä läpi elämän.

Viestiä sydämen hyvinvoinnista viedään ihmisten arkipäivän keskelle. Sydänyhdistysten tietopisteitä löytyy apteekeista, kaupoista, kirjastoista ja ruokaloista. Muun muassa Helsingin rautatieasemalla toimii viikon ajan sydänasema, jossa voi mittauttaa verenpaineen, kolesterolin ja verensokerin sekä saada vinkkejä sydämen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Lasten sydänterveellinen ruokavalio estää aikuisiän sepelvaltimotautia

Sydänviikolla myös lapset tutustuvat sydämen terveyden aakkosiin. Noin 2400 päiväkotia ovat saaneet Muksis-aineistoa, joka antaa lasten parissa työskenteleville eväitä ja ideoita sydänasioiden käsittelyyn lasten kanssa. Sydänystävällisiä ruoka- ja liikuntavinekkejä kulkeutuu myös päiväkodeista koteihin "Pieni sydän - suuri seikkailu" -lehtisen muodossa.

-Sydänterveellinen ruokavalio ei missään lapsuuden vaiheessa johda liian alhaiseen vitamiinien, hivenaineiden tai muiden ravintoaineiden saantiin eikä suurenna lasten lisäaineiden saantia. Siirtyminen imeväisiässä niukasti tyydyttynyttä rasvaa (eläinrasvaa) sisältävään ruokaan ei myöskään hidasta lasten kasvua tai henkistä kehitystä. Lastentautiopin professori Olli Simell on päätynyt näihin johtopäätöksiin sepelvaltimotaudin riskitekijöiden tutkimusprojektissaan (STRIP), jossa on kymmenen vuoden ajan ollut mukana runsaat tuhat lasta aina imeväisiästä lähtien.

"Pieni sydän -suuri seikkailu" -lehtisen resepteissä on mukavia ohjeita lapsille maistuvasta sydänystävällisestä ruoasta.

Porkkana sukeltaa pottumuusiin

4 annosta 4 perunaa 3 porkkanaa 50 g margariinia (Becel-kasvirasvalevite 70 %) 0,5 rkl kasvisfondia Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Keitä kasvikset kypsiksi ja kaada keitinvesi talteen. Lisää rasva ja fondi kasvisten joukkoon. Soseuta ja notkista keitinvedellä.

Punastuneet kebakot

14 kpl 0,5 dl korppujauhoja 1 dl vettä 1 sipuli 1 rkl margariinia (Becel-kasvirasvalevite 70%) 500 g jauhelihaa 2 etikkapunajuurta 1 kananmuna 1 tl paprikajauhetta 0,5 tl valkopippuria 0,5 tl suolaa

Sekoita korppujauhot ja vesi kulhossa (voit korvata veden etikkapunajuurten liemellä) ja anna turvota 5-10 minuuttia. Ruskista hienonnettu sipuli rasvassa paistinpannulla. Sekoita korppujauhoseokseen ruskistettu sipuli, jauheliha, raastetut punajuuret, kananmuna, mausteet ja suola. Muotoile jauhelihamassasta 14 tankoa ja työnnä niihin puiset tikut. Paista uunipellillä leivinpaperin päällä 200 C:n lämpötilassa noin 20 minuuttia.

Lisätietoja Sydänviikosta löytyy Suomen Sydänliitto ry:n internet sivuilta.(MTV3 Internet / Finfood / STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja