SVT: Ruotsin ja Viron välisen merikaapelin luona jälkiä – ruotsalainen sotalaiva avustaa tutkimuksissa

Ruotsin merivoimien mukaan myös Ruotsin ja Viron välisen tietoliikennekaapelin luota on löytynyt jälkiä merenpohjasta, kertoo Ruotsin televisio SVT. Ruotsalaistutkijat ovat jo aiemmin kertoneet kaapelin siirtyneen paikaltaan ja vaurioituneen ulkoisen vaikuttamisen takia.

Viron pääministeri Kaja Kallas kertoi eilen illalla, että kaapeli ei ole enää rikki ja toimii täydellä teholla.

Ruotsin merivoimien HMS Belos -alus on nyt siirtynyt pois kaapelin luota idemmäksi Suomenlahdelle avustamaan muissa tutkimuksissa Viron pyynnöstä. Merivoimat ei kommentoi näitä tutkimuksia tarkemmin.

Marinetraffic-sivuston mukaan ruotsalainen sota-alus oli keskiviikkona iltapäivällä lähellä Viron rannikon edustalla melko lähellä Balticconnector-kaasuputken sijaintia

Kaasuputkirikkoa tutkiva Suomen keskusrikospoliisi kertoi eilen, että vaurion aiheuttajaksi epäillään Hongkongin lipun alla liikennöivää Newnew Polar Bear -alusta. Kiinalaisalus on jo poistunut Itämereltä ja matkannut Norjan rannikkoa myötäillen Venäjälle, missä se kävi Arkangelin satamassa.

Marinetrafficin mukaan alus lähti Arkangelista eilen ja matkasi keskiviikkona pohjoiseen Vienanmerellä Pohjois-Venäjällä. Laivan seuraavaksi määränpääksi on ilmoitettu "kohtaaminen jäänmurtajan kanssa" torstaina.

Lue myös:

    Uusimmat