Suututtaako? Varo, tämä on huonoin tapa hillitä vihaa!

Usein suutahtaneita ihmisiä neuvotaan hillitsemään vihaansa laskemalla kymmeneen. Nyt tutkijat ovat todenneet, että se on huonoin tapa yrittää rauhoittaa itseään.

Miten sinä toimit suuttuessasi? Hengitätkö rauhallisesti, mietit vihasi syytä ja lasket kymmeneen? Se voi olla huonoin tapa reagoida riitaan!

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksissa seurattiin Ohion osavaltion opiskelijoita stressaavissa tilanteissa. Tutkimuksessa 94 opiskelijaa luulivat osallistuvansa tutkimukseen, jossa selvitettiin musiikin vaikutusta ongelmanratkaisukykyyn, tunteisiin ja luovuuteen. Opiskelijat kuuntelivat klassista musiikkia samalla kuin yrittivät ratkaista ongelmia. Heillä oli seitsemän sekuntia aikaa kertoa vastaus, mutta tutkijat keskeyttivät heidät useaan otteeseen ja väittivät, etteivät he seuraa ohjeita oikein.

Tutkimuksissa selvisi, että kymmeneen laskeminen tai tilanteen pohtiminen tekivät ihmisistä vieläkin vihaisempia. Omien tunteiden miettiminen on pahinta, minkä voit tehdä ärtymyksen kasvaessa, tutkijat kertovat.

– Suuttuessaan ihmiset toimivat yleensä huonoimmalla mahdollisella tavalla: he keskittyvät tuntemuksiinsa ja vihan tunteeseen yrittäen ymmärtää niitä, kertoo viestinnän ja psykologian professori Brad Bushman.

– Tästä syystä aggressiiviset ajatukset ja tunteet pysyvät aktiivisina mielessä, minkä takia henkilö käyttäytyy vieläkin aggressiivisemmin.

Kun suutut, tee näin!

Paras tapa hillitä negatiivisia tunteita on yrittää katsella tilannetta sen ulkopuolelta ja kokeille kärpäsenä katossa -lähestymistapaa.

– Ihmiset kuvittelevat, että keskittymällä vihaansa ja sen syihin, he niin ikään puhdistautuvat siitä, mutta se tekniikka ei toimi. Silloin ihmisestä tulee entistä riidanhaluisempi, Bushman sanoo.

Tutkimuksessa opiskelijat saatiin stressaantumaan ja suuttumaan keskeyttämällä heidän työnsä useaan otteeseen epäkohteliaasti. Paras tapa reagoida tilanteeseen oli kuvittelemalla itsensä jonnekin aivan muualle, minkä avulla opiskelijat pystyivät erottamaan itsensä tilanteesta.

– Itsensä etäännyttäminen tilanteesta toimii, vaikka ihmistä provosoidaan.

Tulosten mukaan tutkimukseen osallistuneet henkilöt, jotka osasivat katsoa tilannetta ulkopuolisen silmin, eivät olleet yhtä vihaisia ja aggressiivisia muihin opiskelijoihin nähden.

Vaikka itsensä etäännyttäminen on parhain strategia vihan tunteiden hillintään, päätutkija Dominik Mischkowski huomauttaa, että tekniikka toimii usein vain lyhyellä aikavälillä. Vihan tunteet saattavat palata heti, kun huomio palaa tilanteeseen.


Kuva: Shutterstock

Lähde:Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja