Suurin kiitos menee Suomen kansalle: Eero Heinäluoma suitsuttaa suomalaista mentaliteettia – "Olemme tiukassa paikassa valmiita kuuntelemaan ohjeita"

9:01
Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma antaa tunnustusta suomalaisten toiminnalle koronakevään aikana.

Tänään hallitus totesi poikkeusolojen päättyneen Suomessa. Vaara ei ole vielä täysin ohi, mutta Suomen tilanne on tällä hetkellä kuitenkin suhteellisen hyvä.

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) kertoi olevansa tyytyväinen siihen, kuinka Suomi on päässyt tilanteeseen, jossa päivittäiset tautitapaukset ovat vähäisiä ja rajoituksia voidaan purkaa.

– Tuntuu hienolta. Ehkä tästä ensimmäisestä vaiheesta on selvitty sittenkin paljon pienemmällä, kuin useimmat meistä pelkäsivät, toteaa Heinäluoma.

Hallitus toimi Heinäluoman mukaan hienosti hyvin vaikeasta ja poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta. Valmiuslaki päätettiin ottaa käyttöön ja se oli Heinäluoman mukaan tärkeä ratkaisu taudin hillitsemiseksi. Myös oppositio saa Heinäluomalta kiitosta yhteistyöstä.

– Erimielisyyksiä ei luotu sinne, missä niitä ei ollut.

Kaikista suurin kiitos menee kuitenkin Suomen kansalle.

– Kyllä me kansakuntana olemme tiukassa paikassa valmiita kuunteleman ohjeita. Meidän mentaliteettimme on se, että kun olemme tiukassa paikassa, niin haluamme, että joku johtaa. Sitten kun hallitukselta tuli selvät sävelet, niin sen mukaan on menty, sanoo Heinäluoma.

"Ruotsin toimintamalli on jäänyt jälkeen"

Suomessa poliitikot johtivat maata epidemian aikana. Naapurimaassamme Ruotsissa puolestaan päätökset tulivat viranomaisilta.

Heinäluoma toteaakin, että hänen mielestään viime kädessä kansan valitsemat ihmiset tulisivat tehdä vastaavia päätöksiä. Oliko Ruotsin toimintamalli siis Heinäluoman mielestä huono?

– Ruotsin toimintamalli on jäänyt jälkeen Suomen linjasta. Loppuarvosana voidaan antaa kuitenkin vasta, kun on nähty kaikki vaiheet, toteaa Heinäluoma.

Myös moniin muihin Euroopan maihin nähden Suomen toimintamalli toimi Heinäluoman mukaan paljon mutkattomammin.

Esimerkiksi Etelä-Euroopassa tauti pääsi alussa leviämään, kun viranomaisten ohjeisiin ja suosituksiin suhtauduttiin välinpitämättömämmin.

– Jos katson kokonaisuutta, niin Suomen malli oli toimiva ja tehokas, mutta ehdoton ehto oli, että kansalaiset ottivat tämän tosissaan. Ilman sitä tämä ei olisi toiminut.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja