Suuri porolauma seisautti liikenteen Rukalla – automatkan piristys tallentui videolle

Suuri porolauma seisautti liikenteen Rukalla – Automatkan piristys tallentui videolle 0:26
Kesällä poron paksu talvikarva vaihtuu kesäkarvaan ja eläin näyttää laikukkaalta.

Liikenne seisahtui hupaisasta syystä Rukan ja Kemijärven välisellä tiellä sunnuntaina. Noin kolmekymmenen poron joukko eteni rauhallisesti keskellä tietä autojen lomassa.

Jirka Hakala oli yksi ruuhkaan pysähtyneistä autoilijoista ja tallensi tapahtuman videolle. Hakalan kertoo liikenteen seisoneen useamman minuutin, kun porot tallustelivat kaksikaistaista tietä pitkin.

Porot eivät näyttäneet olevan ylittämässä tietä, vaan etenivät keskellä tietä etelää kohti. Laumassa oli myös useampi pieni vasa.

Talvikarvaansa vaihtavat leppoisat porot ovat tuttu näky autoilijoille Lapissa.  

– Porot kulkevat siellä missä tuntuu luontevalta, pohjoisessa mökkeilevä Hakala kertoo.

Lähikontakti luonnon kanssa hymyilytti

Hakalan mukaan poroihin suhtauduttiin sunnuntaina liikenteessä kärsivällisesti ja hymyssä suin. Lomailija arvelee, että lähikontakti luonnon kanssa oli usealle liikkujalle pitkän automatkan piristys.

Hirvet ja porot käyttäytyvät autoteillä eri tavoin. Hakala muistuttaakin, että porojen kanssa on hyvä olla liikenteessä varovainen.

Toisin kuin hirvi, poro ei varo samalla tavalla autoja tai hyppää aina tieltä pois. Eläin jää useammin ajoväylälle seisoskelemaan.

Harvinainen näky

Videon kuvannut Hakola piti suuren porolauman kohtaamista harvinaisena. Mies muistaa erään aiemman kerran, jolloin iso lauma poroja matkasi keskellä tietä.

Silloin autoilijat yrittivät hätistää eläinjoukkoa ja soittivat torvea. Se sai porot kuitenkin vain kävelemään nopeammin samaan suuntaan keskellä ajoväylää, mutta ei häätänyt poroja pois tieltä.

Katso yläpuolelta video, miten kolmekymmentä poroa pysäytti liikenteen.

Lue myös:

    Uusimmat